Aftale forhindrer Region Nordjylland i at støtte erhvervslivet: - Initiativer kan falde på gulvet

Regeringen og Dansk Folkeparti vedtog i torsdags en ny aftale om, hvordan kommuner, regioner og staten fremover har mulighed for at yde støtte til erhvervslivet. Aftalen betyder, at de regionale vækstforaer bliver nedlagt.

En ny, stor udstilling på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals er snart klar til at blive vist frem for offentligheden. Oceanariet har fået 11 millioner kroner i støtte til at lave udstillingen, og en tiendedel af pengene kommer fra det regionale vækstfora, Vækstforum Nordjylland.

- Når vi skal ud at søge støtte hos store nationale fonde, så er det vigtigt, at vi har regional opbakning. Det spørger de tit om, og når vi så får midler fra vores vækstforum, så har vi meget bedre muligheder for at få funding fra de store nationale fonde, siger direktør Karl Henrik Laursen fra Nordsøen Oceanarium.

Vækstforum Nordjylland har flere gange støttet Nordsøen Oceanarium for at få søsat initiativer, der kan lokke turister til Nordjylland, men den mulighed forsvinder snart. Regeringen og Dansk Folkeparti har nemlig besluttet, at regionerne fremover ikke må lave erhvervsfremme, og de regionale vækstforaer bliver nedlagt til fordel for en statslig erhvervsfremmebestyrelse.

- Man har sjældent set, at centralisering gavner yderområderne, og det tror jeg heller ikke, at det kommer til denne her gang. Det kan jo betyde, at nogle af de indsatser og initiativer, der er taget i Nordjylland, falder på gulvet fremover, siger regionsrådsformand Ulla Astman (Socialdemokratiet).

Systemet skal være mere enkelt

Regeringen vedtog aftalen sammen med Dansk Folkeparti på baggrund af de anbefalinger, det såkaldte forenklingsudvalg havde lavet. Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen, som er valgt i Nordjylland, betegner aftalen som en god aftale.

- Der har været for meget overlap. Man har siddet i seks regionale vækstforaer og lavet strategier på en lang række områder inden for de samme områder, siger Torsten Schack Pedersen (Venstre) om baggrunden for at fjerne regionerne fra erhvervsfremmeindsatsen.

Har han ikke ret i det?

- Det har han jo ikke fuldkommen ret i, fordi EU har jo givet en retning på EU's strukturfondsmidler, så vi har arbejdet i samme retning. Vi har arbejdet ud fra, hvad de forskellige regionale behov er, siger Ulla Astman.

Håber på støtte i fremtiden

I Nordjylland er en del af de regionale midler blevet brugt på at udvikle den maritime branche. Lars Henrik Hejlesen, som er formand for det maritime netværk i Frederikshavn, er skeptisk over for at afskære regionerne fra at fremme erhvervslivet.

- Den regionale opbakning har jo gjort, at vi i de private virksomheder får noget hjælp til at gøre noget af det, vi bliver bedre til, som både gavner virksomhederne, men som i høj grad også gavner samfundet, siger Lars Henrik Hejlesen, formand for Maritime Network Frederikshavn.

Torsten Schack Pedersen erkender, at der særligt inden for turismeområdet stadig er nogle løse ender, som skal samles, når regionerne ikke længere skal spille en rolle. På Nordsøen Oceanarium håber de, at erhvervsstøtten også i fremtiden finder vej til Nordjylland.

- Vi har været glade for den støtte, vi har opnået fra Vækstforum Nordjylland, og nu må vi så se, hvad det nye organ kommer til at skulle støtte. Der står i den politiske aftale, at det også skal støtte hele Danmark, så vi håber selvfølgelig fortsat på at kunne nyde gavn af de erhvervsfremmemidler, siger Karl Henrik Laursen.


Seneste nyt

fra Nordjylland