Alexander er 12 år gammel - og ishockeydommer

For tre år siden fik Alexander Kaptain en idé. Han ville være ishockeydommer. Nu er drømmen gået i opfyldelse, og Alexander er blevet Danmarks yngste ishockeydommer.

Når Alexander Kaptain puster i fløjten, skriver han samtidig ishockey-historie. Aldrig tidligere har en 12-årig dansker fået lov til at gøre det, han gør. Han får løn for at dømme ishockeykampe.

Ideen om at blive ishockeydommer opstod for tre år siden.

- Efter jeg havde været ude og se en Aalborg Pirates-kamp, syntes jeg, det var virkelig sejt med alle de ting, man gør som ishockeydommer. At skøjte, styre slåskampene og give udvisninger. Så gad jeg også godt at være ishockeydommer, fortæller Alexander. 

 

Der var dog et krav fra Alexanders forældre: Han skulle lære at stå på skøjter.

Han er startet fra lavest mulige niveau, så det har været en lang og sej kamp

- Da Alexander startede, kunne han overhovedet ikke stå på skøjter. Han kunne ikke stå op i mere end 2-3 sekunder, så han kørte rundt med en orange kegle for at lære det. Han er startet fra lavest mulige niveau, så det har været en lang og sej kamp, siger Stefan Kaptain, der er Alexanders far, og som har været med på sidelinjen i hele processen mod målet.

 
 
Foto: Jesper Bo Winther / TV2 Nord

Alexander lærte hurtigt at begå sig på isen, og hans træner lagde mærke til den lille, lyshårede knægt med de store ambitioner.

- Jeg har ikke set nogen, der kender reglerne så godt som ham. Du kan se, når han dømmer, at han er engageret. Der er ingen tvivl om, hvad han vil, lyder det fra Karl Johan Behrndtz, der træner Alexander i AaB.

Du kan se, når han dømmer, at han er engageret. Der er ingen tvivl om, hvad han vil

For at blive dommer skal man tage kurser ved dommerunionen, og derfor fandt Alexander ved en Google-søgning selv frem til formanden, som han tog kontakt til.

- Jeg gik ind på deres hjemmeside for at se, om man skulle bruge specielt udstyr og så kom jeg ind under en side, der hed ”bliv medlem”. Der var der en mail, man skulle skrive til, og så tænkte jeg, at jeg kunne blive medlem, så jeg engang kunne komme op og dømme nogle højere rækker og blive sat på til kampe. De svarede, at jeg var ret ung, men de ville tage det op i bestyrelsen.

Unionens medlemmer dømmer kun kampe fra U/15 og op. Fordi en dommer ikke kan dømme højere end sin egen alder, kunne unionen ikke tilbyde Alexander nogen kampe. Han blev dog ved med presse på, så han kunne blive medlem og dermed komme med på dommerkurser. Han kontaktede sponsorer, der kunne få plads på dommeruniformen, og hans farmor hjalp med at sy sponsormærkerne på. Derudover læste han godt op på reglerne.

- Dem lærte jeg på internettet. Der var ikke noget med at lære dem på kurser, for der forventer de, at man kan dem, fortæller Alexander. 

 
 
Foto: Jesper Bo Winther / TV2 Nord

- Hele processen har været lang og hård for Alexander. Han har skullet kæmpe for det, men jeg tror, han har lært meget af det. Han har været utrolig selvstændig omkring det, og har selv haft kontakten til alle de personer, der har været involveret i det. Han har virkelig lagt energi i det, siger Alexanders far.

Og energien bar frugt. Alexander fik endelig lov til at tage med dommerunionen på kursus i Esbjerg.

- Det var virkelig fedt og mærkeligt at være sammen med en masse voksne mennesker på kurser og seminarer, fortæller Alexander.

- Det kom bag på mig, at han var kommet i kontakt med de rigtige mennesker, og at de havde givet positiv respons. Det havde jeg ikke lige forventet. Jeg var vildt imponeret, siger Stefan Kaptain.

Nu havde Alexander de kurser, han skulle have, og endelig fik han af AaB lov at dømme kampe. Drømmen om at blive ishockeydommer gik i opfyldelse - og ovenikøbet som den yngste i Danmark nogensinde. Noget, vennerne havde lidt svært ved at tro på.

- I starten troede de ikke på mig, indtil de så et nyhedsbrev, som man får fra dommerklubben, hvor der stod, at jeg var den yngste, fortæller Alexander, der indtil nu har dømt 20 kampe - heriblandt både træningskampe og U/13-turneringskampe.

I starten troede de ikke på mig

- I starten var jeg bange og nervøs, og det er jeg stadig, når jeg skal ud og dømme de højere rækker i U/13, men når man så har dømt en periode, så går det fint nok.

At det går fint nok er lidt af en underdrivelse. Især hvis man spørger dem, der følger Alexanders drøm allernærmest.

- Til hans alder er han rigtig god som dommer. Jeg har prøvet at dømme en kamp, hvor han selv var spiller, og der kom han hen, efter at jeg havde dømt en udvisning, og sagde, at den ville han nok ikke have dømt. Det siger jo et eller andet om, hvad han vil og kan. Jeg synes, det er kanon, lyder det fra træner Karl Johan Behrndtz.

- Jeg synes, han er sindssygt god. Jeg kan ikke se forskel på ham og dem, der er 10-15 år ældre, der dømmer sammen med ham. Jeg kan ikke se, han ikke gør det ligeså godt som dem. Jeg synes, han er suveræn, siger farmand Stefan Kaptain.

Målet om at blive ishockeydommer er nået, og nu venter det næste.

Hvad drømmer du om?

- Om at blive Danmarks første NHL-dommer.

Tror du på det?

- Ja, det gør jeg.


Seneste nyt

fra Nordjylland