Blog: Alle er IKKE i arbejde!

Mediehistorierne om opsving og rekordlav ledighed skyller henover os i disse uger og måneder, og flere virksomheder melder om mangel på kvalificeret arbejdskraft – de må sige nej til gode ordrer.

Den er god nok -  der er opsving og rekord i antallet af jobs og beskæftigede. Og der er virksomheder, som mangler bestemte typer af arbejdskraft og kommer til det i fremtiden.

MEN hvis man går rundt og tror, at den sidste arbejdsduelige nordjyde er kommet i job, så er det ikke rigtigt – endda langt fra.  

Mere end 5.000 sukker efter et job

Der er fortsat omkring 12.700 ledige nordjyder, og det er dem, som i morgen er klar til at tage på job, hvis nogen har et. Bare i Aalborg er der ommkring 5.400 personer, der sukker efter et job, og omkring halvdelen af dem har en mellemlang eller lang videregående uddannelse.

Vi lader lige tallet stå et øjeblik: 50 procent af de ledige har ikke bare en studenterhue, der trykker, men en færdig uddannelse fra UCN eller Aalborg Universitet!

Det er bagsiden af at være en super succesrig studieby – at antallet af færdige kandidater uden job er højt. Det skal vi have noget gjort noget ved.

Se ud over bygrænsen

At få det første job er altid svært, og en af løsningerne vil være at søge ud af Aalborg og ud i resten af Nordjylland og Danmark for at få sine første erfaringer. For paradoksalt nok er der en del virksomheder i resten af Nordjylland, som efterspørger de kompetencer, som der går ledige rundt med i studiebyen Aalborg.

Udover de umiddelbart arbejdsparate kommer, at der er flere tusinder, som har lidt længere til at være helt 100 procent klar til et job i morgen. Vi skal udnytte opsvinget til at få flest mulige af dem ud og prøve sig af.

Virksomhederne skal også tage et ansvar - historisk chance forude

Jeg havde forleden den store glæde af besøge virksomheden Hustømrerne i Aalborg i anledning af, at de havde fået tildelt ’Aalborgprisen 2019’. Her fortalte de om det store arbejde med at få mennesker fra ’kanten af arbejdsmarkedet’ ind og give dem en chance.

Det kan være alt fra en krigsveteran med skader fra tjenesten til en ung knøs, som har været skoletræt og har brug for en rummelig læreplads. Det er den slags historier og virksomheder, som vi virkelig har brug for endnu flere af. Virksomheder, som løfter samfundsansvar og giver mennesker en ekstra chance.

Selvom vi har nordjysk optur, så vokser træerne ikke ind i himlen, og vækst i økonomien giver ikke altid det antal arbejdspladser, vi som samfund har behov for til at skaffe os den velfærd, alle sukker efter.

Vi er i hård konkurrence med resten af verden, hver dag vi står op og går på arbejde - hvis vi har et. For alle er ikke i arbejde endnu, men vi har en historisk chance for at få rigtig mange flere med på opturen.

OM BLOGGEREN

Tonny Thorup er 47 år og bor i Aalborg efter i sin tid at være emigreret fra Vestjylland for at studere på Aalborg Universitet. Han er erhvervschef hos BusinessAalborg, Aalborg Kommune og har gennem over 20 år arbejdet med at skabe vækst og jobs til nordjyderne. Tonnys personlige slogan er “Handling slår alt”, og han tilgår sit arbejde med passion og højt engagement og tror altid på ligefrem, åben og ærlig dialog. Han går meget op i håndbold og er ivrig træner på sønnikes U10-hold i Aalborg KFUM. Hører gerne Dizzy Mizz Lizzy, Carpark North eller Saveus alt imens Liverpool FC vinder fodboldkampen i tv.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland