Nedtællingen er i gang: Alt du skal vide om flytningen af fyret

Der er nu under et døgn til at flytningen af Rubjerg Knude Fyr går i gang. Her er alt du skal vide om det spektakulære arbejde.

Hvad sker der?

Rubjerg Knude Fyr skal flyttes 70 meter ind i landet - væk fra klinten, som Vesterhavet hvert år æder af, og som ville være blevet fyrets død.

Hvornår sker det?

Arbejdet er sat til at gå i gang cirka klokken 9.00 tirsdag morgen. Hvor lang tid, det kommer til at tage, ved man ikke, men hvis det hele kommer til at gå rigtig godt, forudser folkene bag det spektakulære projekt, at fyret kan flyttes omkring 12 meter i timen.

Hvordan kan jeg følge med?

Godt du spørger. Her på tv2nord.dk, på TV2 Nords Facebook-side og på Salto sender vi live, fra arbejdet går i gang, og til fyret - forhåbentlig - er kommet på plads.

Det er ikke til helt at sige, hvornår vores sending går i gang, fordi det afhænger af, hvordan "flytteholdets" planer forløser sig. Sikkert er det dog, at vi er med til den bitre ende - eller til arbejdet indstilles eller mørket falder på.

Hvordan flytter man et fyr?

Det er meget simpelt - NOT!

Der går mere end et års planlægning og godt to måneders arbejde på selve fyret forud for selve flyttedagen. Fyrets fundament er blevet undersøgt og forstærket. Det er blevet udstyret med løftestænger og store jernbjælker, der skal hæves, så fyret er helt frit af jorden.

Derfra bliver fyret sat på "rulleskøjter", der er placeret på nogle enorme skinner, der fører ned til det sted, der skal blive fyrets nye hjem.

Hvem flytter fyret?

Det er den lokale murermester Kjeld Pedersen, der står for arbejdet med at flytte fyret.

Normalt består Kjeld Pedersens murerforretning kun af ham selv, men opgaven her har han ikke helt kunnet klare uden hjælp, så der er blevet hyret masser af folk ind. Udover Kjeld Pedersen er John Christensen fra BMS Krangården i Holstebro en nøgleperson i arbejdet med at flytte fyret. Det er ham og hans folk, der har styr på teknikken og maskinerne, når fyret skal løftes og flyttes.

 
 
Foto: Hans-Christian Lauritzen

Kan jeg opleve flytningen af fyret?

Ja, det kan du sagtens. Hjørring Kommune forventer at op mod 25.000 mennesker dukker op tirsdag for at se fyret blive flyttet, og der bliver indsat shuttlebusser fra Løkken og Hjørring til alle dem, der gerne vil se fyret flytte 70 meter ind i landet.

Hvad koster det at flytte et fyr?

Det koster den nette sum af fem millioner kroner at flytte Rubjerg Knude Fyr. Penge som Folketinget afsatte på finansloven for 2019.

Er der ikke noget, der kan gå galt?

Vi håber, at alt går glat - og fagfolkene har jo, som skrevet tidligere, forberedt sig meget grundigt på, at alt forløber glat.

Men det betyder altså ikke, at der ikke er noget, der kan gå galt. En af de ting, man ikke ved med sikkerhed, er, hvordan undergrunden reagerer, når man løfter det 1000 tons tunge fyr.

Der kan også ske det, at vejrudsigten ikke er gunstig i forhold til at gennemføre arbejdet - og så tager man altså ingen chancer. Så bliver operationen afbrudt og udskudt til en anden dag.

Kan jeg læse mere om fyret?

Ja, det kan du da. Vi har skrevet side op og side ned om flytningen af fyret, og vi har samlet de væsentligste - og mest spændende - detaljer fra hele historien i den webdok, du kan læse ved at klikke herunder:

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland