Alt for mange ringer til lægevagten

Alt for mange ringer til lægevagten med ikke-akutte problemer. Mellem 20 og 40 procent af alle opkald til lægevagten i Region Nordjylland er unødvendige og koster regionen et tocifret millionbeløb.

Region Nordjylland registrerede sidste år 313.764 telefonopkald - også kaldet visitationer - til lægevagten. Det svarer til ikke færre end 860 henvendelser hver dag hele året rundt - et tal, der har ligget på et stabilt højt niveau de seneste år.

Men tallet er ifølge læger, embedsmænd og politikere alt for højt. Der foreligger ikke præcise tal for, hvor mange unødige henvendelser lægevagten får, men kun cirka halvdelen af alle visitationer hos lægevagten fører til en egentlig konsultation enten på sygehuset eller i hjemmet, og det indikerer, at alt for mange borgere ringer med ikke-akutte problemer: 
 
- Lægevagten er en god service til borgerne, som vi er glade for at kunne tilbyde. Men omfanget af henvendelser har nået et alt for højt niveau, og det er vores forpligtigelse at sørge for, at de begrænsede offentlige ressourcer bruges bedst muligt, så vi får mest for pengene. Det gør vi altså ikke ved at have mere end 300.000 henvendelser til lægevagten om året, pointerer regionsrådsformand og formand for Regionernes Sundhedsudvalg Ulla Astman og fortsætter:

- Det er på alle måder mere hensigtsmæssigt, at man kontakter sin egen læge frem for lægevagten. Den praktiserende læge kender sine patienter, og en henvendelse her vil alt andet lige have en højere kvalitet end hos lægevagten. Derudover er det her jo også med til at forværre vores lægemangel i Danmark og i Nordjylland. Vi får langt flere arbejdstimer pr. læge i dagtimerne, end vi gør i lægevagten i weekenden og i aften- og nattetimerne, forklarer hun. 
 
En konsultation hos en praktiserende læge koster i gennemsnit 126,86 kroner.
En konsultation hos lægevagten koster derimod i gennemsnit mellem 175,43 og 218,43 kroner afhængig af, om konsultationen fx foregår i eftermiddags- eller nattetimerne.

Det er således mellem 38 procent og 72 procent dyrere at kontakte lægevagten end egen læge, og samlet set er der mulighed for at spare et tocifret millionbeløb.


Seneste nyt

fra Nordjylland