Alternativets folketingskandidat aflyser besøg i nordjysk svinestald

Arkivfoto. Foto: Henning Bagger

De Danske Svineproducenter havde håbet at få en diskussion ansigt til ansigt om svineproduktionen, og vise staldene frem. Men Alternativets folketingskandidat aflyste af frygt for at få MRSA.

Alternativets folketingskandidat Henrik Marstal skulle i dag have været på besøg i en svinestald i Løgstør. Her skulle han vises rundt i svineproduktionen og diskutere dyrevelfærd samt produktionsforhold med formanden og direktøren for de Danske Svineproducenter.

Besøget, der har været planlagt i flere måneder, endte med at blive aflyst, da Henrik Marstal var blevet nervøs for at få MRSA.

Aflysningen kom bag på Danske Svineproducenter.

- Det har været planlagt frem og tilbage, og vi har haft en lang dialog. Onsdag aften bekræftede han aftalen. Torsdag aften klokken 18 aflyser han besøget, fortæller formanden for Danske Svineproducenter Henrik Mortensen.

De Danske Svineproducenter havde inviteret Henrik Marstal til besøget i en svinebesætning efter en debat i avisen Politiken.

Det synes jeg er uprofessionelt. Det er vigtigt at man ikke bare sidder i København og tror, at man ved alt 

Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter

- Henrik skrev en artikel, hvor han i skarpe vendinger havde nogle holdninger til dansk svineproduktion. Han beskrev forholdene som grusomme. Jeg synes jo, at det indlæg bar tydeligt præg af, at han ikke vidste, hvordan en svineproduktion foregår. Han skyder helt ved siden af. Vi har tit haft andre politikere med ude i staldene. Derfor inviterede jeg ham på besøg, fortæller Henrik Mortensen.

Jeg kan forstå, at det er skuffende, at jeg dagen før melder afbud. Men han må jo også forstå den risiko, jeg løber ved at gå ind i en stald.

Henrik Marstal, folketingskandidat for Alternativet

- Det er først i den her uge, jeg er blevet klar over, at man pådrager sig en risiko for at blive smittebærer af MRSA. Jeg har måske tænkt, at det her det gik nok. Og så er det først i løbet af ugen, at det går op for mig, hvad risikoen er. Min kritik af landbruget handler om, at vi ikke har et ordentligt dyresyn. Det her understreger det yderligere, når man ikke kan gå ind i en stald uden risiko, siger Henrik Marstal, der er folketingskandidat for Alternativet.

Henrik Mortensen fra Løgstør mener ikke, at man behøver frygte at tage ind og se en svinestald i Danmark.

- Jeg synes, at han som en kandidat til vores folketing skulle udvide sin horisont, når han har så klare holdninger. Så synes jeg, at det er skuffede, at han så sent kommer i tanke om, at det for ham er en stor risiko. Det synes jeg er uprofessionelt. Det er vigtigt, at man ikke bare sidder i København og tror, at man ved alt , siger Henrik Mortensen fra Løgstør.

Det var da ærgerligt. Ikke for mig men for ham selv, fordi det ville kunne udvide hans horisont.

Henrik Mortensen, formand for Danske Svineproducenter

- Jeg synes ikke, at det er uprofessionelt. Overhovedet ikke. Jeg kan forstå, at det er skuffende, at jeg dagen før melder afbud. Men han må jo også forstå den risiko, jeg løber ved at gå ind i en stald. Det handler om, at jeg bliver klar over, at det her er farligere for mine omgivelser, end jeg troede. Derfor besluttede jeg at melde fra. Jeg er for tiden i kontakt med en kvinde, der er gravid og jeg har også kontakt til små børn. Jeg er ikke villig til at løbe en risiko for andres helbred, siger Henrik Marstal.

Danske Svineproducenter ville diskutere faktiske tal for produktion med Henrik Marstal, og vise hvordan man holder dyr.

- Det var da ærgerligt. Ikke for mig men for ham selv, fordi det ville kunne udvide hans horisont. Med den store viden han gav udtryk for at have i sine indlæg, så forstår jeg ikke, at han så sent tænker på at MRSA skulle være et problem for ham. Jeg synes jo, at der er så meget information, man kan få rundt omkring, hvor man kan blive betrygget i, at man ikke løber en risiko, siger formanden.

Det handler om, at jeg bliver klar over, at det her er farligere for mine omgivelser, end jeg troede.

Henrik Marstal, folketingskandidat for Alternativet

MRSA
Ifølge Sundhedsstyrelsen er MRSA primært farlig for personer, der i forvejen er svækkede. Det kan blandt andet være patienter på et hospital eller beboere på et plejehjem, der i forvejen har et svækket immunforsvar. Hvis svækkede personer bliver smittet med MRSA, kan det betyde, at det for eksempel kan være svært at slå en lungebetændelse ned med antibiotika.

Se mere om MRSA på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.