Juridisk notat giver smil på læben: Anbefaler 20 kommuner at gå videre med at sagsøge staten

Et juridisk notat viser, at 20 kommuner, der går med planer om at sagsøge staten, kan have en god sag.

Det kommunale udligningssystem har siden 2014 "snydt" en række kommuner for penge, de egentlig var berettiget til. For at koge en lang historie ned til en meget kort, har fejlen i udligningssystemet været, at kommuner med mange højtuddannede udlændinge, har fået udligning som om udlændingene ikke var uddannede - selv om de var det og bidrog positivt til kommunekassen. De rige har - groft sagt - stjålet fra de fattige.

Det er i hvert fald den fornemmelse Hjørring Kommune har haft. Og det var den fornemmelse, der fik borgmester Arne Boelt til at proklamere, at han og resten af kommunen ville undersøge muligheden for at sagsøge staten for at få pengene hjem igen. Kommunen opfordrede andre kommuner til at springe på toget og i alt 20 kommuner er nu involveret i sagen.

Indtil nu har stævningen af staten kun været på idéplan, for ingen har reelt kunnet gennemskue om kommunerne var blevet snydt - og for hvor meget. Og ingen har anet om en retssag kunne give et positivt udfald. Faktisk har kammeradvokaten sagt, at der ikke er noget at komme efter - at et sagsanlæg var formålsløst.

Juridisk notat giver håb

De 20 kommuner har dog ikke givet op og torsdag blev et juridisk notat udarbejdet af Advokatfirma HjulmandKaptajn på foranledning af Hjørring Kommune så præsenteret for de 20 kommuner, der har meldt sig som interesserede i et sagsanlæg.

Notatet konkluderer at spørgsmålet om hvorvidt der er foretaget en forkert beregning, er egnet til at blive prøvet ved domstolene og at kriterierne for udligning er udmøntet i strid med lovgivningen på området. Derudover konkluderer notatet, at Økonomi- og Indenrigsministeriet havde pligt til at reagere på de henvendelser om fejlagtige beregninger, de fik fra flere kommunen - hvilket ikke skete.

Sidst - men bestemt ikke mindst - vurderes det i notatet, at der juridisk set kan være grundlag for erstatning.

Hjørring-borgmester er glad for notat

Ikke overraskende giver konklusionerne i det juridiske notat borgmester i Hjørring Kommune Arne Boelt (S) et smil på læben:

- Det er meget positivt at få det her notat. Indtil nu har det været følelser og fornemmelser, der har sagt, at der var noget at komme efter. Men kunne vi komme videre med det? Det har været spørgsmålet, siger Arne Boelt til TV2 Nord

- Notatet viser os, at der er noget at gå til domstolene med. Det er underbygget af domme fra andre sager, og det er meget positivt, at vi har fået det her juridiske notat til at understøtte vores sag.

Nu skal kommuner skynde sig

De 20 kommuner vil i en retssag gå efter kontant erstatning for manglende udligning i 2017 og 2018. Den manglende udligning i tidligere år er tabt på grund af forældelse, og hvis ikke kommunerne skynder sig lidt, kan kravet vedrørende 2017 også blive forældet.

Derfor skal byrådene og kommunalbestyrelserne i de 20 kommuner, der med på "toget" lige nu, inden marts er omme beslutte sig for, om de vil springe af på næste station eller tage ruten hele vejen til retssalen.

Om Hjørring Kommune, der har været bannerfører i sagen fra starten af selv kører mod endestationen, ved Arne Boelt ikke endnu, da det er noget, der skal diskuteres i byrådssalen. Men han er positiv:

- Stemningen i Hjørring har hele tiden været positiv. Og det der er kommet frem idag, har ikke gjort den dårligere, siger han til TV2 Nord.


Seneste nyt

fra Nordjylland