Anders fra Hjørring rejste til Grønland som lærer - nu har han hovedrollen i ny film på festival

Anders Hvidegaard har hovedrollen i filmen "A Polar Year", hvor en fransk instruktør har fulgt ham igennem hans første år i Grønland.

Hvordan er det at komme som nyuddannet dansk folkeskolelærer til en lille bygd på Grønlands østkyst og forsøge at gøre en forskel - og forsøge at passe ind?

De spørgsmål er drivkraften en film, der netop i dag, søndag, har verdenspremiere på Sundance Film Festival i USA. Filmen hedder "A Polar Year" og følger nordjyske Anders Hvidegaard igennem hans første år som lærer i bygden Tiniteqilaaq.

Instruktøren bag er franskmanden Samuel Collardey, som er kendt for sine "docufictions" - altså en blanding af dokumentar og fiktion. For det er ikke en dans på roser at komme til et lillebitte samfund, hvor børnene ikke forstår ret meget dansk, og hvor de heller ikke til at starte med har den store respekt for en ny lærer. 

Se traileren til filmen her.

Men Anders Hvidegaard, som oprindeligt er fra Hjørring, tager udfordringen op og kaster sig ud i sit kulturchok på et sted, hvor man ikke kun skal vænne sig til mange måneders mørke og et begrænset udvalg hos købmanden, men også selv at skulle hente sit vand og olie til fyret.

At dømme efter Anders Hvidegaards blog, gik det første år dog så godt, at han også tog hul på sit andet år. For på trods af mørke og andre besværligheder, kan Grønlands bjergtagende natur og rige dyreliv noget helt særligt.

Det er i denne bygd på Grønlands østkyst, at Anders Hvidegaard bor og underviser.
Det er i denne bygd på Grønlands østkyst, at Anders Hvidegaard bor og underviser.
Foto: Google Maps

 "A Polar Year" bliver vist søndag på Sundance Film Festival. Den får først premiere i Danmark den 15. marts.


Seneste nyt

fra Nordjylland