Kultur som kur: Angst, stress og depression behandles med kunst

I Aalborg har man i to år taget et alternativt middel i brug for at helbrede borgere med stress, angst og depression. Langtidssyge bliver tilbudt et forløb med kunst og musik.

Tonerne fra strygere, blæsere og slagtøj fylder den store sal i Musikkens Hus. Aalborg Symfoniorkester øver sig inden premieren på balletten ”Giselle”, og musikken fra symfoniorkestret har en god virkning på Jonas Kronow Thrysøe:

- Man bliver helt slugt op i det og tænker ikke på så meget andet end musikken, og det er rigtig dejligt ikke at tænke på noget andet, siger han.

I tre år har Jonas Kronow Thrysøe været sygemeldt med angst og panikangst. Det har betydet, at han i perioder har haft svært ved at bevæge sig uden for døren og har holdt sig for sig selv derhjemme, fordi panikangsten har været for slem:

- Den adrenalinfølelse man får, når man får et chok, den kan jeg have i en time eller mere, når jeg bliver ramt af panikangst. Bagefter er man helt smadret, så derfor bliver man automatisk mere hjemme, når man har panikangst, fortæller Jonas Kronow Thrysøe.

 

10 uger med kulturoplevelser

Aalborg Kommune tilbyder et forløb til borgere med stress, angst og depression. Forløbet hedder ”Kulturvitaminer” og går ud på, at deltagerne i ti uger skal til kulturoplevelser to-tre gange om ugen.

Indtil videre har 200 deltagere været igennem forløbet, siden det begyndte for to år siden. En af dem er Jonas Kronow Thrysøe:

- Når man har angst, så foregår ens dag meget med at tænke angst, angst, angst. Derfor er det rigtig fedt at komme afsted til noget, hvor man kan tæke på noget helt andet. Man kan tænke Karen Blixen, og man kan tænke Mozart, siger Jonas Kronow Thrysøe.

Kultur-på-recept

  • Projektet "Kultur-på-recept" blev præsenteret i 2016 efter et forslag stillet af Alternativet
     
  • Udover Aalborg Kommune tilbydes lignende forløb også i Silkeborg, Nyborg og Vordingborg
     
  • I Sverige og Storbritannien har man i mange år tilbudt kultur som behandling
     
  • Forløbet er for langtidsledige borgere mellem 18-64 år med stress, angst og/eller depression
     
  • Projektet strækker sig over ti uger med kulturaktiviteter to-tre gange om ugen
     

Kilder: Sundhedsstyrelsen og KL

Kulturoplevelserne spænder bredt fra højtlæsning på biblioteket, til rundvisning på Kunsten eller Stadsarkivet eller en overværelse af symfoniorkestret, der øver. På hvert forløb er der ti deltagere, og derudover deltager en kulturkoordinator i alle arrangementer:

- Man ser nogle mennesker, der på en måde liver op. De finder sig selv og finder ud af, at de faktisk godt kan nogle ting. Mange af dem identificerer sig med deres sygdom, men her finder de ud af, at de selv kan omskrive den historie, siger Mikael Odder, der arbejder som kulturkoordinator på Kulturvitaminer.

Udløber i 2019

Projektet udbydes i Aalborg og tre andre kommuner på landsplan. Det begyndte i 2017, og bevillingen løber indtil nytår 2019. Derefter er fremtiden usikker for Kulturvitaminer:

- Jeg synes, det er et projekt, der giver rigtig meget mening, og jeg håber, at vi kan finde midler til at køre det videre, for jeg kan se, at det gavner rigtig mange folk, siger Mikael Odder.

Kulturvitaminer er delvist finansieret af penge fra satspuljemidlerne, men hvis det skal fortsætte, skal kommunen vælge selv at finansiere det. Det skal diskuteres under næste budgetforhandlingerne i efteråret.

For Jonas Kronow Thrysøe er der ingen tvivl om, at det har haft en effekt på ham. For et år siden kom han sjældent ud af døren, men siden han afsluttede forløbet i sommeren 2018, har han været i arbejdsprøvning, og han regner med at blive raskmeldt i næste måned, så han kan begynde at søge jobs:

- Der er jeg faktisk ved at komme dertil, hvor jeg har nogle drømme og forhåbninger for fremtiden, siger han.


Seneste nyt

fra Nordjylland