Anker sag trods erstatning

En kvinde fra Skagen har fået ødelagt store dele af sit hus, fordi kommunen har sænket grundvandet i området. Kvinden har i retten fået tilkendt en erstatning, som kommunen skal betale, men alligevel vil hun anke sagen til landsretten.

Der er mange minder i et hus, når man har boet i det i 16 år. Men en stor del af minderne ville Inga Lauridsen gerne have været foruden.

- Huset sank syv centimeter. Jeg kunne høre, når jeg var her, hvordan det sagde knæk, når det hele gav sig, siger Inga Lauridsen fra Skagen.

Problemerne startede, da kommunen begyndte at sænke grundvandet i nabolaget. Den tidligere Skagen Kommune ville lave nye byggegrunde, og etablerede en pumpestation på den anden side af vejen.

Da grundvand trak sig, gjorde huset det samme. Der kom løbende skader på huset, og døre og vinduer kunne ikke lukkes.

- Det har været forfærdeligt. Det har været et helvede. Hvis jeg lagde en blyant på gulvet, så kunne den triller, og når man kom gående følte man sig beruset, at man gik helt skævt og foroverbøjet på gulvet, siger Inga Lauridsen.

Sagen om grundvandet og ansvaret for problemerne med huset blev et spørgsmål for byretten i Hjørring. Et civilt søgsmål slog fast, at kommunen skal betale erstatning. Men beløbet, som Inga Lauridsen fik - 50.000 kroner - rakte hverken til at betale for reparation af skaderne eller for retssagens omkostninger.

Derfor har hun anket sagen til landsretten.

- Mit hus er usælgeligt. Jeg vil gerne have min ret her, når jeg har den! Og så for at stoppe at kommunen kan opføre sig sådan. Der skal laves nogle regler enten her i kommunen eller ude i systemet, siger hun.

Frederikshavn Kommune har arvet ansvaret for den gamle Skagen Kommunes arbejde.

- Jeg mener simpelthen, at det er det rigtige sted, hun går hen. Når man føler sig dårligt behandlet i retsstaten Danmark, så er domstolen det rigtige sted at gå hen. Hvis Inga går hen og vinder den her sag, så er det kun rimeligt at hun får den erstatning, hun skal have, siger Anders Brandt Sørensen (S), der er formand for Plan- og Miljøudvalget i Frederikshavn Kommune.

Ifølge Inga Lauridsens advokat kommer sagen i Landsretten til sommer. Selv om hun håber på en højere erstatning denne gang, er det også en sag om principper.

- Det kan aldrig gøres op i penge igen. Men det kan måske gøre, så kommunen ikke har de rettigheder til bare at komme ind og gøre med folks huse, som de har lyst til, siger Inga Lauridsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland