Anklager fjernes

Straffesagen mod to tidligere nordjyske bankdirektører har pludselig taget en sensationel drejning, efter landsretten i Aalborg netop har erklæret anklageren inhabil.

Det var forsvarerne for de tiltalte, der tirsdag formiddag rejste kravet om at få fjernet anklageren.

Dermed tager sagen om påstået kursmanipulation med aktien i Sparekassen Himmerland på førstedagen i landsretten i Aalborg en sensationel drejning. Kendelsen rammer den ene af de to anklagere, vicestatsadvokat Hans Fogtdal.

- Der er rejst tvivl om hans fuldstændige upartiskhed, siger en af forsvarerne, advokat Andro Vrlic, til Ritzau.

Årsagen er, at Hans Fogtdal på et møde i Silkeborg for børshandlere valgte at afspille lydfiler, som indgår som bevis i sagen.

Lydoptagelserne rummer telefonsamtaler mellem to af de tiltalte.

Den offentlige afspilning af den fortrolige samtale foregik på et tidspunkt, da straffesagen endnu ikke var blevet afgjort af Retten i Hjørring.

Advokat Vrlic har bedt landets øverste anklager om at undersøge, om vicestatsadvokaten eventuelt kan have overtrådt reglerne i forvaltningsloven, retsplejeloven eller i persondataloven ved at bruge beviserne uden for retten.

Men sagen om anklagerens optræden blev væk hos Midt- og Vestjyllands Politi, som var blevet sat til at undersøge forløbet.

I denne uge har rigsadvokaten beklaget, at sagen i et års tid var forsvundet hos politiet og derfor slet ikke er behandlet.

Denne kritisable sagsbehandling indgår i landsrettens begrundelse for at erklære anklageren inhabil, oplyser advokat Andro Vrlic, der forsvarer en tidligere ansat fra Ebh Bank i sagen.

- Retten har lagt vægt på, at lydoptagelserne blev afspillet på et tidspunkt, hvor sagen ikke var afsluttet, oplyser advokaten.

I straffesagen er Sparekassen Himmerland, som nu hedder Jutlander Bank, tiltalt, og det samme er direktør Svend Jørgensen fra sparekassen og direktør Finn Stier Poulsen fra Ebh Bank. Endelig er tre mellemledere fra de to pengeinstitutter anklaget.

Retten i Hjørring fandt samtlige skyldige i marts sidste år. De to direktører blev hver straffet med ubetinget fængsel i fem måneder, og sparekassen blev straffet med en bøde på fem millioner kroner.

Alle har anket til frifindelse.

/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland