Anna er 12 år og komponerer sin egen musik

12-årige Anna Rose Sigsgaard fra Barmer ved Nibe spiller harpe og har komponeret sin egen musik på sommercamp i Vittrup ved Hjørring.

Mange nordjyske børn og unge bruger en uge i skolernes sommerferie på fodbold-, håndbold, spejderlejr eller måske et madlavningskursus, men der er også en lille flok, der foretrækker at mødes med andre børn og unge for at få muligheden for at spille sammen i et klassisk orkester.

Omkring 70 unge musikere fra Nordjyllands Ungdomssymfoniorkester (NUS) samlet til sommerstævne. I år der er et særligt fokus på komposition.

quote Det er egentlig ret sjovt at prøve at skrive til andre, for det har jeg aldrig prøvet før

Anna Rose Sigsgaard.

En af de 70 elever, der har kastet sig ud i rollen som komponist er 12-årige Anna Rose Sigsgaard fra Barmer ved Nibe . Og hun har lidt sommerfugle i maven over skulle præsentere en komposition, hun helt selv har fundet på.

- Det er egentlig ret sjovt at prøve at skrive til andre, for det har jeg aldrig prøvet før, fortæller Anna Rose Sigsgaard.

Hun spiller selv harpe, men hendes nye musik er for mange instrumenter.

- Man ved ikke helt, hvordan det kommer til at lyde, så det er lidt en overraskelse, at lige pludselig kommer der en fantastisk lyd ud af nogle instrumenter, så bliver man egentlig lidt stolt af sig selv.

Jeg håber, det lyder godt, og jeg håber, de andre kan lide det, siger Anna Rose Sigsgaard.

Tirsdag blev hendes kompositioner præsenteret på Vittrup Fri Fagskole ved Hjørring, hvor sommercampen finder sted. Og TV2 Nord kan afsløre så meget, at Anna Rose Sigsgaard fik klapsalver efter opførelsen af stykket.

Samspil og musikforståelse

- Vi håber, at alle de unge mennesker på stævnet erhverver sig bedre teoretisk musikforståelse og får et højere bevidsthedsniveau om samspillet imellem musiker, dirigent og komponist, - og måske får vi sået et frø eller to til en kommende komponist karriere, siger Morten Lønborg Friis, der er en af arrangørerne af sommerstævnet.

Han står for musikteori og hørelære sammen med dirigent Peter Ettrup Larsen, som ser komposition som en række klodser man kan sætte sammen på utallige måder.

- Når man selv begynder at sidde og lege med det, så er det lidt som at bygge med LEGO. Så får man en hel masse klodser, man kan sætte sammen på mange, mange forskellige, spændende måder, og jeg glæder mig rigtig meget til det her, for det det handler om er jo, at vi skal lukke op for fantasien. Og vi håber vi kommer så langt at man rent faktisk på afslutningskoncerten vil kunne opleve nogle af de små kompositioner, der kommer ud af det, siger han og tilføjer:

- Når man selv kommer ind i maskinrummet og selv skal sætte de noder sammen, der skal spilles, så får man en helt ny dimension på. Man begynder at lytte til hinanden på en helt anden måde, og man får også meget større respekt for hinandens faglighed

Det er ottende gang der afholdes sommerstævnefor de unge musikere, som til dagligt er tilknyttet en af de nordjyske musik- og kulturskoler, og mange af de unge er gengangere.


Seneste nyt

fra Nordjylland