Klimaangst: Anna er bange for, at verden går under

23-årige Anna Markman er bekymret for fremtiden, og hun er ikke alene. Mange unge engagerer sig i klimadebatten – og det er helt naturligt, lyder det fra beredskabspræst.

Programmet ”Eftertanke” handler det denne gang om klimaangst. Se programmet her eller på TV2 Nord Salto søndag 6. oktober klokken 17.30.

Når Anna Markman køber ind, køber hun vegetarisk og også gerne økologisk. Når hun shopper nyt tøj, går hun i genbrugsbutikker. Og når hun ser fremtiden for sig, tænker hun nogle gange på at fravælge børn.

- Selvom man godt kan se sig selv i en familie og bo på landet med dyr, man har reddet, så kommer man til at tænke på klimaforandringerne, siger Anna Markman.

quote Det er svært at blive ved med at være optimistisk

Anna Markman, studerende

Anna Markman er studerende i Aalborg. Hun er en del af en generation, som bliver mere og mere bevidste om klimaet og den påvirkning, mennesker forårsager. En generation, hvor mange er alvorligt bekymrede for, om der mon er en klode til de fremtidige generationer.

- Der er en frygt – næsten angst – man er bange for, at verden går under. Det er mærkeligt at være 23 år og være uvidende om, hvad der sker i fremtiden, fordi man er bange for, at der ikke bliver rettet op på forandringerne i klimaet, siger Anna Markman.

Historier om katastrofer gør indtryk

Det er helt naturligt, at nutidens unge mennesker går meget op i klimaet, lyder det fra sogne- og beredskabspræsten på Mors, Peter Albek Noer. Børn og unge bliver nemlig bombarderet med historier om katastrofer, og historierne gør indtryk.

- Vi har altid levet med frygt for katastrofer. Det kan også være fænomener, man har set og hørt om, og så bliver man bange for fremtiden, siger han.

Han peger på, at unges fremtid er lang, og at de derfor er mere opmærksomme end for eksempel deres bedsteforældre.

- Nogle gange bliver vi lidt satte, når vi bliver ældre, og så er vi ikke lige så opmærksomme på de nye ting, der kommer ind, siger Peter Albek Noer.

Klimastrejker for at påvirke andre

Anna Markman er aktiv i Den Grønne Studenterbevægelse og har deltaget i flere klimastrejker. Formålet er at minde politikerne om deres ansvar – og få folk til at træffe mere grønne valg.

Klimastrejkerne er inspireret af den svenske klimaaktivist Greta Thunberg.

- Jeg vil rigtig gerne være med til at påvirke andre til at tænke over deres valg, siger Anna Markman.

Den Grønne Studenterbevægelse demonstrerer.
Den Grønne Studenterbevægelse demonstrerer.
Foto: Presse og Kommunikation i Aalborg Stift

Det kan dog være svært at overbevise folk om, at de skal ændre deres adfærd. Og det kan skabe en følelse af afmagt.

- Når det ikke er alle, der er med på at gøre noget selv, synes jeg, det er svært at blive ved med at være optimistisk, siger Anna Markman.

Godt at tale om frygten

Det er rigtig godt at mødes med andre og få talt om den frygt, der fylder, lyder det fra sogne- og beredskabspræst Peter Albek Noer.

- Det er vigtigt, at de unge får talt om det, de er bange for. Det skal ikke hypes som noget frygteligt, siger han.

quote Vi skal ikke hele tiden male katastroferne op, så børn tager det ind og bliver bange tidligt i livet

Peter Albek Noer, sogne- og beredskabspræst

Han mener, at medierne og de voksne har et ansvar i klimadebatten – især når det kommer til børn og unge.

- Vi skal ikke hele tiden male katastroferne op, så børn tager det ind og bliver bange tidligt i livet. De skal have lov til at være børn, og så skal vi voksne agere, siger han.

Det har hjulpet Anna Markman at tale med folk fra Den Grønne Studenterbevægelse. Hun har også fået en smule mere ro i maven, end hun havde for bare et år siden. Rollemodeller som eksempelvis Greta Thunberg, der italesætter klimaet og engagerer skoleelever verden over, giver et glimt af håb.

- Jeg føler, at det ser mere lyst ud for fremtiden nu, end det gjorde for et års tid siden, siger Anna Markman.

Eftertanke

Programserien ’Eftertanke’ går tæt på livet og de store spørgsmål. Det handler om tro, håb og kærlighed. Det handler om tvivl, angst og sorg. Det handler om dig og mig og om de tanker og følelser, der er en del af det at være menneske.

 

Se de andre programmer i serien her.


Seneste nyt

fra Nordjylland