Anna mangler hjælp

Jammerbugt Kommunes tilbud til spastisk lammet er ikke godt, siger familien.

Anna er spastiker uden et verbalt sprog, men hun kan kommunikere ved hjælp af en computerskærm med billeder. Men for at hun kan blive dygtigere har forældrene søgt Jammerbugt Kommune om at få hende på behandlingscenter Østerskoven i Hobro, der er eksperter i at hjælpe netop handicappede som hende.

Men det har kommunen sagt nej til. Den tilbyder i stedet, at Anna kan komme på kommunens egen institution Krabben, men det har familien sagt nej til.

- Så kan hun ligeså godt komme på et plejehjem, siger Annas far, Irwin Andersen.

På Østerskoven har kommunikationsrådgiver Emmy Kjelmann flere eksempler på, at handicappede uden sprog er blevet mere selvhjulpne. Hun kender ikke Annas sag, men siger generelt om tilbuddet i kommunerne:

- Jeg er sikker på, at man de forskellige steder gør det så godt, man kan, men der er ikke tilstrækkelig viden og kompetence på det her område.

Emmy Kjelmann er medforfatter til en kritisk rapport bestilt af Socialministeriet. Den peger på, at meget ekspertviden om, hvordan man hjælper handicappede med kommunikative udfordringer forsvandt eller blev spredt, da kommuner tog opgaverne hjem fra det daværende amt i forbindelse med kommunesammenlægningerne.

Borgmester Mogens Gade (Venstre) mener, at kommunens tilbud til Anna er godt nok, selv om han erkender, at kommunen ikke kan tilbyde samme specialiserede hjælp.

- Vi har lavet en faglig vurdering i forvaltningen, som socialudvalget bakker op omkring. Det er et fuldt forsvarligt tilbud fagligt, men selvfølgelig også økonomisk, siger Mogens Gade.

Han tilføjer, at kommunen er parat til at købe hjælp fra udefra.

- Vi er klar til at investere alle de penge, der skal gøres i forhold til specialiseringen, siger Mogens Gade.

Annas familie mener stadig, at et ophold på Østerskoven med et fast specialiseret personale er den bedste løsning. De har klaget over kommunens afslag til Ankestyrelsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland