Mor, mor og børn: Antallet af nordjyske regnbuefamilier er fordoblet

Flere nordjyske børn har forældre af samme køn.

Far, mor og børn. Mor, mor og børn. Far, far og børn. Eller måske en helt fjerde konstellation?

Der er mange måder at være familie på, og gennem de seneste 10 år er antallet af nordjyske regnbuefamilier fordoblet.

Lige nu er der 111 par af samme køn med hjemmeboende børn i Nordjylland. I 2009 var der 53 nordjyske regnbuebørn. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

- Det er vildt glædeligt. Det er et tydeligt tegn på, at der har været behov for en lovændring, der gik vores vej, siger Susanne Branner Jespersen, der er generalsekretær hos foreningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT Danmark).

Hun henviser til Børneloven fra 2007, der betød bedre vilkår for samkønnede par, der gerne vil have børn.

- Indtil 2006 var det ulovligt for lesbiske og enlige at blive insemineret af en læge, og derfor gjorde man det i skjul. At antallet af regnbuefamilier vokser viser, at der har været en stor trang til at lave familier på den måde, man gerne vil, siger hun.

Antallet af nordjyske regnbuebørn kan reelt være langt større. Statistikken er nemlig udelukkende baseret på børn af registrerede partnere og gifte med en af samme køn. Dermed indgår alle forældre af samme køn ikke i tallene.

- Tallet dækker kun over en lille del. Der er adskillige familieformer, som ikke er registreret, siger Susanne Branner Jespersen.

I 2009 var der 207 par af samme køn, som havde indgået registreret partnerskab eller ægteskab i Nordjylland. I år er der 330 par.


Seneste nyt

fra Nordjylland