Nye tal bekymrer: Rekordstort fald i antallet af nystartede virksomheder i Nordjylland

Dansk Erhverv mener, at afskaffelse af IVS’er betyder fald i antallet af nye virksomheder. - Det her er megavigtigt og bekymrende for vores region, mener erhvervsdirektør.

Muligheden for at oprette et selskab for en krone - et såkaldt iværksætterselskab (IVS) - bortfaldt 15. april, og det har betydet, at færre tør satse på en fremtid som virksomhedsejer. I Nordjylland er antallet af nye virksomheder stiftet i andet kvartal faldet mest i landet i forhold til året før. 

Det viser tal fra Dansk Erhverv, der mener, at det fortsat bør være muligt for iværksættere at stifte et selskab med lavt kapitalkrav. 

- Det er ærgerligt, at vi har ladet de brodne kar ødelægge mulighederne for alle de lovende iværksættere i Danmark, som stifter et iværksætterselskab med gode intentioner. Iværksættere er dem, som skaber fremtidens vækst og arbejdspladser, derfor er det vigtigt, at vi sikrer gode vilkår for at starte virksomhed i Danmark, siger Jasmina Pless, chefkonsulent for iværksætterpolitik i Dansk Erhverv. 

I Nordjylland falder antallet af nystartede virksomheder mest.
I Nordjylland falder antallet af nystartede virksomheder mest.
Foto: Dansk Erhverv

Antallet af nyetablerede selskaber i juni 2019, er på 2.420, hvilket er et fald på 27 pct. i forhold til juni 2018. I Nordjylland sætter faldet i nystartede virksomheder landsrekord i andet kvartal - 16 procent færre ønsker at være virksomhedsejer. 

IVS-muligheden blev afskaffet i slutningen af februar, efter en analyse viste, at iværksætterselskaber, der kunne stiftes for en krone, 'i større omfang end forventet har medført en forhøjet risiko for svig, hvor skatte- og afgiftsrestancerne er næsten dobbelt så høje som for enkeltmandsvirksomheder'.

Daværende Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) sagde dengang om konklusionerne:

- Det er vigtigt for iværksætteriet, at det er nemt og billigt at stifte virksomhed i Danmark, og det var også den oprindelige tanke med iværksætterselskaberne. Men IVS’erne har blandt andet den ulempe, at man kan stifte gæld i dem og efterfølgende lade dem tvangsopløse uden selv at miste penge. Det medfører en risiko for svig. Derfor vælger vi nu at afskaffe selskabsformen. Til gengæld gør vi det billigere at oprette et anpartsselskab, så det fortsat er nemt og billigt at oprette selskaber i Danmark.

Der var ved udgangen af februar cirka 45.000 iværksætterselskaber. Disse selskaber skal inden for to år omregistrere sig til anpartsselskaber med en selskabskapital på minimum 40.000 kroner. 

Dansk Erhverv: Lav en anden mulighed for at komme billigt i gang

Dansk Erhverv så gerne, at man i stedet for at afskaffe Iværksætterselskaber havde set på andre muligheder, der fortsat giver iværksættere mulighed for at stifte et selskab med et lavt kapitalkrav. 

quote - Det er dybt problemtisk, for vi er afhængige af, at der starter nye virksomheder op hvert år

Tonny Thorup, direktør Business Aalborg

- For flere af Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder har iværksætterselskaber været altafgørende for, at virksomheden kunne blive stiftet. Flere har startet deres virksomhed som et iværksætterselskab og senere omdannet virksomheden til et anpartsselskab, da den var moden til det. 

 I Nordjylland råber man allerede nu vagt i gevær, for vi har simpelthen ikke råd til, at antallet af nystartede virksomheder falder, lyder det. 

Erhvervsdirektør: - Det er problematisk og mega-vigtigt!

I Aalborg Kommune mærker man allerede nu, hvordan antallet af folk med iværksætterambitioner falder. 

Tonny Thorup er erhvervschef i Aalborg Kommune.
Tonny Thorup er erhvervschef i Aalborg Kommune.
Foto: Mick Knive Anderson

- Tallene lyver jo ikke. Vi oplever det dagligt, at folk ikke kommer i gang, fordi kapitalkravet på 40.000 kroner kan være svære at rejse på ens glatte ansigt, når man er nystartet - og det er dybt problemtisk, for vi er afhængige af, at der starter nye virksomheder op hvert år, siger Tonny Thorup, der er erhvervsdirektør for Business Aalborg i Aalborg Kommune. 

I Aalborg Kommune er der ifølge direktøren lige nu registreret 9.139 virksomheder. Af dem lukker omkring 1.000 om året. 

- Det er altså en konverteringsrate på 10-12 procent, så derfor er det bidende nødvendigt, at vi får mindst lige så mange nye i gang. Og med kapitalkravet er der en risiko for, at potentielt mange gode virksomheder aldrig bliver til noget, og det har vi ikke råd til, siger han. 

Ifølge Tonny Thorup genererer et iværksætterselskab i gennemsnit 2,8 arbejdspladser efter tre år, så der er altså tale om tusindvis af nordjyske arbejdspladser, der er i fare for aldrig at blive til noget. 

Han anerkender dog, at mange virksomheder nok er kommet for 'let i gang' på den gamle ordning. 

- Skal man være kritisk, er det nok godt nok, at nye virksomshedsejere finder ud af, at det er et stort ansvar at drive en forretning, og nogle har måske taget det for lidt alvorligt - nogle har måske endda misbrugt IVS-ordningen. Derfor bør man også se på, hvordan man kan luge ud i de brodne kar - og alligevel gøre det nemt at stifte en virksomhed. Vi har simpelthen brug for det, siger Tonny Thorup. 

Erhvervsdirektøren er gæst i aftenens udsendelse 19.30.


Seneste nyt

fra Nordjylland