Arbejdstilsynet om nedstyrtede altaner: Der er uoverensstemmelser

En række undersøgelser startede efter flere altaner styrtede ned ved et byggeri i Aalborg midtby. Arbejdstilsynet har efter indledende undersøgelser fundet uoverensstemmelser mellem tegninger og elementer.

Den 14. marts lød der et brag på Godsbanen, da en række altaner styrtede ned ved et lejlighedskompleks, der er under opbygning. Arbejdstilsynet påbegyndte hurtigt undersøgelser på stedet med henblik på at sikre, at håndværkerne ikke var i fare, når de gik på arbejde. De er stadig i gang med deres undersøgelser, men vil gerne fortælle, hvad de indtil videre er kommet frem til.

Der er en uoverensstemmelse mellem de produktionstegninger vi har fået ind og de elementer vi så på stedet

- Vi har i de indledende undersøgelser kunne se, at der er en uoverensstemmelse mellem de produktionstegninger vi har fået ind og de elementer vi så på stedet, siger Rikke Aagaard, tilsynschef ved Arbejdstilsynet. 

Ingen kom til skade da altanerne styrtede ned. Arbejdstilsynet har udstedt et påbud omkring altanerne på den anden side. Altanerne på vestsiden skal sikres, så der ikke er fare for nedstyrtning. Hos Raundahl og Moesby vil man ikke forholde sig til, hvad der er kommet ud af arbejdstilsynets indledende undersøgelse. 

- Der er stadig undersøgelser der pågår. Jeg vil ikke spekulere før de endelige undersøgelser er færdige, siger Per Falstie, Teknisk chef ved Raundahl og Moesby, som er hovedentrepenøren på byggeriet. 

De undersøgelser, som Per Falstie her henviser til, er de interne undersøgelser, som Gandrup Element, der har leveret elementer til byggeriet, laver med rådgivende ingeniører. Det vides endnu ikke hvornår disse undersøgelser er færdige. 

Arbejdstilsynet har åbnet op for byggeriet, så håndværkerne kan igen gå på arbejde. 

Gandrup Element har ikke ønsket at udtale sig i sagen.

 

Aktindsigt fra Arbejdstilsynet:

  •  De nedstyrtede altaner var understøttet af syvtalsøjler fastgjort tilvægelementer med inserts og vinkelbeslag fastgjort i søjlernes top.
  • Armeringen (såkaldte U-bøjler) i søjlens top på de elementer, hvor armeringen var blottet, var placeret i bunden af eller under insertsene.
  • Insertsene havde en længde på 10 cm.
  • Den øverste U-bøjle sad i flere tilfælde mellem 10 og 14 cm nede målt fra
    toppen af søjlen.
  • Den øverste U-bøjle var ikke placeret i overensstemmelse med angivelsen
    på tegningerne fra Gandrup Element, idet:
    - den øverste U-bøjle på tegningerne var placeret sammen med den
    øverste del af et stykke armering, som på tegningen var benævnt aarmering.
    - det kunne udledes ud fra tegningens målsætning og oplysning om
    dæklagstykkelser, at den øverste del af a-armeringen skulle ligge
    2,5 cm nede fra søjlens top, dog max 3,5 cm nede.

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland