Arkæologer finder spor af en tredje havn midt i Aalborg

Der var gang i det maritime Aalborg i middelalderen. Tidligere er der påvist havne i Østerå og Vesterå. Nu er et tredje anlæg dukket op i Maren Turis Gade.

Arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum har de seneste to måneder overvåget udskiftningen af kloak-, vand- og gasledningerne i Maren Turis Gade i centrum af Aalborg. Når der bliver gravet i byens gamle gader kommer der ofte spændene fund og nye oplysninger om Aalborgs historie og udvikling frem. Maren Turis Gade er ingen undtagelse.

Meget overraskende var der i nordenden af gaden et bolværk med et nord-sydgående forløb. Det tyder på, at der i en periode har været en havn i gaden. Den har været i brug omkring år 1500, men næppe i en længere periode. Havnen i Maren Turis Gade er hurtigt sandet til, hvilket kan ses i jordlagene

Det nyfundne havneanlæg vidner om, at man i senmiddelalderen ikke blot har benyttet Aalborgs to regulære havne i Østerå og Vesterå, men at der også har været andre muligheder for at lægge til ved byen.

Havnen i Maren Turis Gade har ikke kunnet modtage store skibe, men blot pramme og småbåde, for der har kun været en fridybde omkring på omkring 10-50 cm.

Alligevel har havnen uden tvivl været brugt af købmændene i Maren Turis Gade, når disse har modtaget varer. Derved har de muligvis undgået en del af den trængsel, der sikkert ofte har været i Østerå og Vesterå. Heller ikke her har de helt store skibe kunnet lægge til. Det har været helt normalt, at de største skibe har lagt på reden ude i fjorden, og herfra er varer blevet losset på pramme og småbåde, der så har sejlet dem ind til havnene i Østerå, Vesterå og Maren Turis Gade.

De videre udgravninger vil forhåbentlig kunne bidrage med flere detaljer omkring havnen og bolværket i Maren Turis Gade. Der blev også taget mange træprøver fra bolværket og disse vil forhåbentlig kunne dateres med dendrokronologi og derved give det præcise byggeår for havnen, lyder det Nordjyllands Historiske Museum.


Seneste nyt

fra Nordjylland