Arkæologer finder velbevaret barnegrav

En velbevaret barnegrav fra omkring år 200 er et meget sjældent fund, og blot et af mange som arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum har gjort i Sdr. Tranders.

Siden efteråret 2015 har arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum undersøgt en stor boplads fra mellem år 200 og 400 samt en gravplads fra omkring år 200.

Det arkæologiske arbejde går forud for en udstykning vest for Sdr. Tranders og den store boplads med op mod 50 hustomter fordelt på tre hektar blev afsløret allerede i september. Bopladsen havde hjemme på en bakketop med udsigt til Indkildedalen og Romdrup ådal, og var både i oldtiden og nutiden en attraktiv beliggenhed.

Gravpladserne er fordelt over hele udgravningsområdet, og arkæologerne har fundet mange forskellige gravtyper, men en af dem skiller sig ud.

I et område med kridtundergrund blev der nemlig fundet en lille jordfæstegrav, der indeholdt et meget velbevaret skelet af et 6-9 måneder gammelt barn, der havde fået et lille lerkar med sig på sin sidste rejse. På grund af kridtundergrunden var skelettet meget velbevaret, og det er ellers meget sjædent, da barneknogler normalt nedbrydes meget hurtigt.


Seneste nyt

fra Nordjylland