Arkæologer skaber trafikkaos i Aalborg

Gade efter gade bliver gravet op og spærrer Aalborg midtby delvist af, og når kommunen er færdig med kloakarbejdet, så kommer arkæologerne.

Forretningsdrivende har tabt op til 40 procent af omsætningen, og bilister må køre store omveje. Flere gader i Aalborg midtby udgør for tiden et stort gravehul. Det gælder for eksempel Vingårdsgade og Algade. På Vesterbro, der i forvejen er hårdt presset af trafikken, er der kun et spor tilgængeligt fra Tyren til Prinsensgade – det første sted, der lige nu kan drejes til venstre efter Limfjordsbroen.

Arkæologisk arbejde tager tid. Foreløbig har museumsfolkene bebudet yderligere lukning af Vingårdsgade indtil april, og bilisterne må indrette sig.

Forretningerne i midtbyen taber penge, mens kommunens kloakfolk og arkæologerne arbejder side om side. Allan Madsen, der ejer Vinspecialisten, har indtil videre tabt 30-40 procent af omsætningen.

-Det er et voldsomt tab. Vi har forhørt os hos kommune, vejdirektorat og museumsfolk med henblik på erstatning, men der er ikke noget at hente. Vi har brug for, at vores kunder kan slæbe tolv eller seks flasker vin ud i bilen. Det har de ikke kunnet i lang tid, og vi tabte ret meget i julehandlen. Nu hører vi så, at arkæologerne fortsætter mindst til april, altså ind i påskehandlen. Det kommer til at gøre ondt. Samtidig betaler vi og mange andre i gaden dyrt for leje af parkeringspladser, som vi ikke kan komme ind til, siger Allan Madsen.

Få skridt længere nede af gaden kommer borgerne til at undvære 200 nye parkeringspladser under den nye Budolfi Plads. Her tør bygherrerne ikke åbne for flere parkeringsdæk af frygt for arkæologudgifterne.

- Sådan som det ligger i dag, er det mest rentabelt ikke at røre ved det arkæologiske lag. Hele vores byggeprojekt kører på at røre ved det lag så lidt som muligt. Så hvis man i fremtiden får lyst til at grave her, så vil der blive mulighed for at lave den her historiske forskning herinde, siger Jakob Søe Lundgaard, projektchef i NCC.

Entreprenørerne på Budolfi Plads kunne have bygget et par etager ned i jorden, men nu bliver der i stedet for bygget op. Skønnet er, at det vil koste 50 - 60 millioner kroner, hvis der skal graves ned i to parkeringsdæk under Budolfi Plads.

Museumsinspektør Stig Bergmann Møller er godt klar over, at arkæologerne skaber store problemer for entreprenører, forretninger og bilister.

-Jeg synes da heller ikke selv, at det er sjovt oppe på Vesterbro, men der kommer en masse viden om Aalborgs historie ud af det – om volde og fæstninger. Så det giver pote i den lange ende, siger museumsinspektøren.


Seneste nyt

fra Nordjylland