Arkiv har fundet oldefars øjenvidneberetning om nedstyrtet fly

Lokalhistorisk Arkiv i Vedsted har fundet en øjenvidneberetning om flystyrtet ved Birkelse. Beretningen er skrevet af oldefaderen til 14-årige Daniel Rom Kristiansen, som fandt flyet sammen med sin far.

Landmand Klaus Kristiansen har ofte hørt sin afdøde farfar Gunnar Kristiansen fortælle om den dag under Anden Verdenskrig, han så et jagerfly styrte ned i mosen nær familiens ejendom ved Birkelse.

- Det var en rigtig god historie, og vi troede det var lidt af en røverhistorie, siger Klaus Kristiansen.

Klaus Kristiansen har aldrig vidst, om historien var sand, men lørdag den 4. marts fandt han sammen med sin 14-årige søn Daniel Rom Kristiansen resterne af et tysk Messerschmitt-fly i mosen.

Sonja Thøgersen, formand for Lokalhistorisk Arkiv i Vedsted, har gjort et opsigtsvækkende fund i arkivets gemmer. Gunnar Kristiansen, der er oldefar til Daniel Rom Kristiansen, som sammen med sin far Klaus fandt det nedstyrtede fly, har afleveret en øjenvidneberetning om den dag, han så flyet styrte ned i mosen.

- Jeg er meget stolt og bevæget over, at jeg har fundet det brev, Gunnar Kristiansen skrev, siger Sonja Thøgersen.

I brevet, som Gunnar Kristiansen afleverede til arkivet før sin død, beskriver han dagen, hvor flyet styrtede. Han fortæller, at han midt i fodringen af grisene hørte et kæmpe brag i mosen.

- Man får nærmest kuldegysninger. "Hvad er det, der står der?" Og så må man jo i gang med at læse, siger Sonja Thøgersen.

Du kan se mere om det spektakulære fund af det tyske jagerfly i torsdagens udgave af nyhedsmagasinet Fokus.

Hør Sonja Thøgersen læse op fra Gunnar Kristiansens beretning her:

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland