Arne Boelt efter økonomiaftale: Det er ikke tilfredsstillende for de nordjyske kommuner

Foto: Johnni Isaksen (Arkivfoto)

00:28

KL og regeringen forhandlede sig torsdag frem til en aftale for kommunernes økonomi i 2019.

1 af 2

Torsdag landede KL og regeringen en økonomisk aftale, der tildeler landets kommuner 1,7 milliarder kroner til at løfte serviceudgifterne. Men det er langt fra nok, lyder det fra Arne Boelt.

Vi bliver flere og flere ældre og behovet for pleje og omsorg stiger. Det betyder at kommunerne behøver flere penge til at servicere borgerne.  

Derfor landede KL og regeringen torsdag en økonomiaftale, der sikrer landets 98 kommuner 1,7 milliarder kroner ekstra til at løfte serviceudgifterne. Det svarer til 251,9 milliarder kroner i 2019.

- Jeg er glad for, at vi har indgået en aftale med regeringen, som giver økonomi til de stigende udgifter til velfærd, et forhøjet anlægsniveau og en videreførelse af finansieringstilskuddet, siger Jacob Bundsgaard, der er formand i KL. 

Men ifølge Arne Boelt, der er formand for de nordjyske kommuners kontaktråd, er det slet ikke nok. Han er langt fra tilfreds med aftalen.

- Vi kan ikke sige noget konkret før august, for det er først der, vi får at vide, hvilke særtilskudspuljer vi får, og hvor meget der er i dem. Men jeg kan sige så meget, at puljerne fordelt efter det beløb ikke betyder, at de nordjyske kommuner kommer udenom rigtig store besparelser.

Arne Boelt så gerne, at KL og regeringen blev enige om en justering af udligningssystemet, så de rigeste kommuner skulle betale til kommuner med færre penge. På den måde ville servicen være lige for alle borgere, uanset hvilken kommune de bor i.

- Hvis alle kommuner får lige del i de 1,7 milliarder kroner rykker det jo slet ikke på uligheden, siger han.

Regeringen og KL er enige om at videreføre finansieringstilskuddet på 3,5 milliarder kroner, hvoraf 2 millarder kroner fordeles på baggrund af kommunernes grundlæggende vilkår.

- Regeringen kunne ikke komme i mål med en justering af udligningssystemet, og det har ført til stor usikkerhed i en række kommuner – samt en række uløste problemer. Det har derfor været afgørende for os at få videreført finansieringstilskuddet, så alle kommuner finansielt kan få enderne til at hænge sammen, siger Martin Damm, der næstformand i KL.

Flere nyheder fra TV2 Nord