Artige regioner kan få sygehusmilliarder

Regioner, der ikke har fulgt anbefalingerne om at lukke akutsygehuse, risikerer at gå glip af mange anlægskroner i de kommende år. Region Nordjylland kan til gengæld gå hen og få del i ekstra anlægspuljer, hvis det står til Regionernes formand, Bent Hans

Artig region
Nordjylland er efter Bent Hansens mening, en af de artige regioner. Definitionen af artig er, at regionen lukker sygehuse, samler specialer og skadestuer på færre sygehuse.

Anbefalinger glemmes
I landets regioner har politikerne flere steder svært ved at leve op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at lukke akutsygehuse. Og det kan blive dyrt.

Forhandling om økonomi
Regionernes formand, Bent Hansen (Soc.dem.), lægger nemlig op til, at regioner, som klynger sig til de små sygehuse, ikke skal tilgodeses, når der om kort tid skal forhandles økonomi med regeringen.

100 mia til renovering
Her går regionerne efter 100 milliarder kroner over 10 år til en stribe helt nybyggede sygehuse, det mest avancerede apparatur og en gennemgribende renovering af de bedste af de nuværende hospitaler.

- Regeringen kommer ikke bare med 100 mia. kroner og siger held og lykke. For at få del i pengene skal regionerne løfte kvaliteten på sygehusene, og det kræver, at vi følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og samler specialerne på færre sygehuse.
Derfor skal pengene understøtte de fagligt forsvarlige hospitalsplaner. Jeg kan ikke holde til at sige andet, siger Bent Hansen.

Kriterier mangler
Parterne har endnu ikke aftalt kriterierne for tildelingen af de mange milliarder. Men Bent Hansen forestiller sig, at ca. 60 mia. kr. skal placeres i ekstra anlægspuljer, som skal gå til artige regioner, der samler specialer og skadestuer på færre sygehuse.

Region Nordjylland
Det kunne være Region Nordjylland, som blandt andet ønsker at bygge et nyt sygehus i Himmerland mod til gengæld at lukke sygehusene i Farsø og Hobro.

Sjælland og Hovedstaden
Til gengæld kan Region Sjælland og Region Hovedstaden gå glip af penge til moderne operationsstuer og flere enestuer til patienterne, efter at de har vedtaget hospitalsplaner, som bevarer flere små sygehuse og skadestuer.

- Som udgangspunkt går vi efter, at alle regioner bliver tilfredse. Men sådan går det nok ikke, siger Bent Hansen.

Lånepulje
Alle regionerne vil dog fortsat have adgang til lånepuljen og den almindelige anlægspulje, som Bent Hansen regner med tilsammen vil udgøre ca. 40 mia. over 10 år.

Regeringen bliver glad
Udmeldingen vil uden tvivl glæde indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen. Han har tidligere gjort det klart, at regeringen vil stille krav om øget kvalitet og effektivitet, hvis milliarderne skal rulle.

Flere midler til sygehusene
Ved siden af nye anlægsbevillinger vil regionerne stå meget hårdt på at få flere midler til at drive sygehusene for. Og det kan blive den afgørende knast, før parterne når en aftale. Regionerne vil have en realstigning på fire procent eller ca. fire mia. kroner om året. Det svarer til udviklingen i andre lande. Pengene skal gå til drift, medicin og nye behandlinger.

- Det er et længe opsparet behov, og nu går den ikke længere. Vi kan ikke få verdens bedste sundhedsvæsen for det halve. Derfor går vi efter en flerårig aftale med en stigning på internationalt niveau, siger Bent Hansen.

Forhandling til juni
I begyndelsen af juni sætter han sig til forhandlingsbordet med Lars Løkke for at nå frem til en økonomiaftale for regionerne.
Aftalen lægger rammerne for regionernes økonomi og fastslår blandt andet, hvor meget udgifterne må stige i 2008. Aftalen skal være færdig i midten af juni.


Seneste nyt

fra Nordjylland