Asbest i arbejdstøjet kan give familien kræft

En ny undersøgelse blandt nordjyske kvinder viser, at kvinderne kan have fået lungekræft på grund af asbeststøv, uden at kvinderne har været i forbindelse med asbest.

Det kan have give flere nordjyske kvinder lungehindekræft, at de har vasket deres mænd og sønners arbejdstøj. Det peger ny forskning fra Aalborg Universitetshospital på.

24 nordjyske kvinder, som har fået konstateret lungehindekræft mellem 1996 og 2012, har deltaget i undersøgelsen. Tre af de 24 kvinder har været i direkte forbindelse med asbest, mens 11 kvinder er blevet påvirket af asbest igennem deres mænd, fædre og sønner.

Nordjylland er den region, hvor flest får konstateret lungehindekræft, og forskning tyder altså på, at det ikke kun er de mænd, som har været i direkte forbindelse med asbest, der er blevet ramt af følgevirkninger fra asbeststøv. Mændene har nemlig haft farligt støv med hjem i arbejdstøjet.

- Kvinderne har fortalt os, at de har rystet tøjet for støv, inden de proppede det ind i vaskemaskinen, eller stået ved siden af, når deres mødre rystede tøjet. Det er én måde, de kan være blevet udsat for de fibre, der forårsager sygdommen. Det er tragisk, fordi de på den måde er blevet inddraget i en arbejdsskade, de ikke direkte har været involveret i, fortæller afdelingslæge Ulla Møller Weinreich fra Aalborg Universitetshospital.

Alle kvinderne, som har deltaget i undersøgelsen, er i dag døde af lungehindekræft.

Størstedelen af den danske asbestforarbejdning har fundet sted i Nordjylland. I dag er det forbudt at fremstille og benytte asbest eller materialer, der indeholder asbest.

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland