Psykisk sårbar og hjemløs: Astrid bygger for at få det bedre

Astrid Jensen lider af borderline, ADD og depression. Hun kaster sig ud i store udfordrende byggeprojekter for at få negative tanker på afstand.

En bil blev til en autocamper og den autocamper blev til et hjem for Astrid Jensen. Den røde varevogn har hun bygget om, så den i dag både har toilet, køkken og seng. Et vildt projekt, der blev født ud af desperation.

quote Jeg havde banket på alle døre i det offentlige, og de var alle blevet smækket i.

Astrid Jensen

- Jeg havde banket på alle døre i det offentlige, og de var alle blevet smækket i. Jeg havde det så skidt, og jeg følte ikke, de lyttede til, hvad jeg havde brug for, så autocamperen blev et eventyr og en måde at lære mig selv at kende på, siger Astrid Jensen. 

Det var en voldsom nedtur i september 2017, hvor Astrid blev indlagt med selvmordstanker, der sendte hende ud i desperationen og som gjorde, at hun tog en beslutning. Hun solgte alle sine ting og blev officielt hjemløs, hvilket ikke skræmte den nu 34-årige kvinde synderligt. Hun synes, at samfundet burde være mere åben overfor alternative boformer, for ikke alle passer ind i den ramme med lejlighed eller hus, som samfundet i dag har bygget op.

Astrid Jensen har kæmpet med sin psyke, siden hun var barn. Hun blev indlagt første gang, da hun var 12 år gammel. I dag har hun en helt række diagnoser blandt andet borderline, ADD og depression. 

Du kan følge Astrids kamp i programserien Astrids Univers. 

Hvad er Borderline og ADD?

Borderline: 
Borderline er en personlighedsforstyrrelse, der giver voldsomt svingende følelser med store op- og nedture. Man føler sig usikker, på hvem man er, og føler en indre tomhed. Man er ofte impulsiv, og ens relationer til andre kan være præget af kaos. 

 

ADD:

ADD står for Attention Deficit Disorder. Det er en form for ADHD, hvor H'et, som står for Hyper, er udeladt. Det er kendetegnet ved koncentrationsbesvær og let til at blive distraheret af egne tanker og ydre stimuli. Man kan også have svært ved overblik og tænke frem og tilbage over tid. 

 

Kilde: Psykiatrifonden og ADHD-foreningen

På grund af de mange diagnoser så fik Astrid som barn nogle dystre fremtidsudsigter stillet i udsyn af fagpersonalet. De mente ikke, at hun nogensinde ville kunne komme til at bo alene eller kunne klare sig selv. Ligesom hun aldrig ville få en uddannelse.

- Derfor var det ekstra stort for mig, da jeg fik min uddannelse som sosu-hjælper. Men at jeg fik det som barn, gør, at jeg i dag kæmper med troen på mig selv. Jeg forstår simpelthen ikke, hvad folk siger, hvis de fortæller mig, at jeg er sej eller modig med mine projekter, siger Astrid Jensen. 

Her kan du se første afsnit af serien om Astrid. Du følger hende i livet som psykisk sårbar.  

Ombygningen er ikke det eneste projekt, som Astrid Jensen har kastet sig ud i. Hun har tidligere renoveret et kolonihavehus og efter færdiggørelsen af autocamperen, så har hun kastet sig ud i at bygge en skurvogn om. Det er tankekaosset og de triste følelser, som depressionen bærer med sig, der lettes ved de store projekter. For tristheden den kan for Astrid bygges væk - i hvert fald nogle gange. 

quote Jeg bearbejder mine dårlige perioder ved at regne ud, hvorfor jeg har det så dårligt og så prøve at handle mig ud af det. Så kan jeg kaste mig ind i et projekt, og det kan hjælpe på tankerne.

Astrid Jensen

- Der er jo en grund til, at jeg får det skidt. Men jeg bearbejder mine dårlige perioder ved at regne ud, hvorfor jeg har det så dårligt og så prøve at handle mig ud af det. Så kan jeg kaste mig ind i et projekt, og det kan hjælpe på tankerne, siger Astrid. 

Projekterne er ofte store og ville for mange være helt overskuelige, hvis man ikke har byggeerfaring med sig. Det havde Astrid ikke, da hun kastede sig ud i sit første byggeprojekt, men med YouTube-videoer kommer man langt, fortæller hun. I hvert fald hvis man kan se charmen i, at det ikke altid bliver super lige eller præcist. Og den charme kan Astrid få øje på.

Hun tror på, at det er igennem udfordringer, at man lærer sig selv at kende og får opbygget selvtillid, derfor skal man ikke være bange for at kaste sig ud i ting. Hun har flere gange hørt sine projekter omtalt som både modige og seje, men hun ved godt, at der muligvis også er en anden grund til. at hun tør, hvor andre ikke gør. 

- Jeg tror, det er kombinationen af min borderline og ADD, der gør, at jeg tager nogle impulsive beslutninger. Men jeg gør det med en god mavefornemmelse og så længe den er i orden, så tror jeg på, at det er det rigtige, selvom det kan virke skørt og skræmmende, fortæller Astrid Jensen. 

Astrid er vokset op i Brønderslev og har boet det meste af sit voksne liv i Aalborg. Hun er dog nu rykket til Fejø ved Lolland, hvor hun er kommet i flexjob som sosu-hjælper. Det er dog stadig ikke nogen dans på røde roser. Astrid kæmper hver dag med sin psykiske sårbarhed, og har stadig lange depressive perioder, der til tider sender hende i seng. For kampen er ikke slut endnu. 

Du kan følge programserien Astrids Univers på TV2 Nord Salto onsdag aften klokken 19:50 eller på tv2nord.dk


Seneste nyt

fra Nordjylland