Asylansøgere fryser i teltlejr

02:28

Teltlejren i Thisted kæmper mod den danske vinter. Det kolde vejr udfordrer asylansøgerne, der ikke kan holde varmen

Det er svært for asylansøgerne i teltlejren i Thisted at falde til på grund af det kolde danske vintervejr.

Vinteren er kommet til Danmark, og med et vintervejr, der har føltes som femten minus grader er der rigtig koldt uden for. Kulden er også hverdag for 368 asylansøger, der lige nu bor i telte i Thisted. Derfor har Beredskabsstyrelsen Nordjylland skruet op for varmen

-Der er et oliefyr, der pumper varme ind i teltene, siger Morten Madsen, vagthavende, Beredskabsstyrelsen Nordjylland.

Hvert telt er midlertidig hjem for unge mandlige asylansøgere, men det er ikke alle er faldet til i de nye omgivelser i teltlejren uden for Thisted.

– Jeg ved godt, at I ikke har inviteret os, men de her telte er ikke iranere værdige, siger den iranske asylansøger Iraj Arpananani

Det er Thisted Kommune, der sammen med Beredskabsstyrelsen Nordjylland står for teltlejren. I kommunen erkender man, at kulden er en udfordring.

– Vi samarbejder med Beredskabsstyrelsen Nordjylland, og vi forsøger hele tiden at gøre forholdene bedre for beboerne, siger Lars Slot, der er ansvarlig på asylområdet i Thisted Kommune.

Teltlejrens 368 beboere kommer fra Syrien, Iran, Irak og Afghanistan. Derfor er kontrasten i vejret ekstra svær at vænne sig til.

– For to måneder siden boede jeg i Iran, hvor der var 50 grader varmt. Jeg kan ikke bo her, siger Iraj Arpananani

Teltene, der også bliver også brugt i Forsvarets øvelser på Grønland, er designet til barsk vejr. Derfor burde de kunne klare den danske vinterkulde. Og for TV2 Nords reporter føles temperaturen i teltet behageligt. Men beboerne i teltet ser ikke frem til endnu en kold nat.

– Jeg må sove med jakke på. Det er meget koldt, fordi det her telt ligger forrest, og her kommer vinden ind i teltet, siger Iraj Arpananani

– Vi kan jo med selvsyn se, at det på ingen måde er luksus i teltene. Men vi kan i hvert fald sige, at hovedparten vi har talt med ikke fryser i teltene, siger Lars Slot.

Thisted Kommune har på baggrund af TV2 Nords optagelser søndag besluttet at dele uldtæpper ud til teltlejrens beboere

Forsiden lige nu