Aurion giver tørketillæg til sine avlere

Den nordjyske virksomhed Aurion har valgt at give sine økologiske og biodynamiske avlere et ekstraordinært tørketillæg for at kompensere for en del af det økonomiske tab, der er forbundet med sommerens markant lavere høstudbytter.

Sommerens historiske tørke presser de økologiske landmænd, som oplever væsentlige fald i udbytterne i marken. Det har nu fået det økologiske og biodynamiske mølleri, Aurion, til indføre et ekstraordinært tørketillæg til sine cirka 50 danske avlere. 

Alle Aurions avlerne vil således få et tillæg på mellem fire og otte procent af afregningsprisen – afhængig af afgrøden – for sommerens høst. 

- Vi har valgt at indføre et tørketillæg i anerkendelse af, at det har være et exceptionelt høstår. Mange af vores avlere har haft udbytter, der er 20 til 40 procent lavere end sædvanligt. Vi er helt bevidste om, at tørketillægget selvfølgelig ikke dækker deres tab, men det er et plaster på såret, siger administrerende direktør hos Aurion, Brian Nybo, som understreger, at virksomheden og avlerne er gensidigt afhængige af hinanden.

- Vi ønsker et langt og godt samarbejde med de landmænd, der leverer vores råvarer. Vi har brug for nogle motiverede avlere, som har lyst til at dyrke efter vores krav og som har mod på at eksperimentere med spændende, nye – men ofte også usikre – sorter. Derfor mener vi, at vi har et ansvar i forhold til at afhjælpe konsekvenserne af de ekstreme vejrforhold, vi har haft i år. Tørketillægget betyder, at priserne på vores varer kommer til at stige en smule, men vi oplever, at der er udbredt forståelse for situationen hos vores kunder, siger Brian Nybo.

Udbyttet er faldet, men kvaliteten er steget

Selvom Aurion forventer at modtage 15-20 procent mindre korn end sædvanligt på grund af tørken, vurderer virksomheden pt., at de har korn nok til at møde efterspørgslen. Og mens mængden af korn, der er blevet høstet, er væsentligt lavere i år end sædvanligt, er kvaliteten af årets høst imidlertid meget høj, påpeger Brian Nybo.

- Kvaliteten på de gamle hvedesorter har aldrig været højere. Vi har for eksempel fået indleveret økologisk Ø-landshvede med et proteinindhold på 17 procent, hvilket er markant højere end de sædvanlige cirka 13 procent. Og da vi hos Aurion også betaler et kvalitetstillæg til vores avlere, er det med til at forbedre afregningsprisen en smule og afhjælpe tabet, siger han.

Øko-formand roser initiativet

Økologisk Landsforening arbejder i øjeblikket med en række initiativer, der skal afhjælpe den svære situation, som tørken har skabt for økologer. Foreningens formand, Per Kølster, roser Aurions tiltag og håber, det vil inspirere andre.

- Det er fantastiske dejligt at se, at en virksomhed som Aurion tager et medansvar for tørkens konsekvenser, så landmanden ikke står alene med det. Vi har alle en interesse i at betale for det, fødevarerne koster, og dette er en meget kontant måde at gøre det på. Det er et eksempel til efterfølgelse, som jeg håber, bliver bakket op af forbrugerne, siger Per Kølster.


Seneste nyt

fra Nordjylland