Bagerier truet af bake-off

02:49

1 af 2

I Hobro er der mange muligheder, hvis man har lyst til morgenbrød eller lidt sødt til kaffen. Faktisk kan man købe et rundstykke ikke mindre end 12 steder. Men kun et af de 12 steder et bageri i den klassiske forstand. De andre bagere i byen er lukket, fordi konkurrencen fra supermarkeder og tankstationer er for hård.

Bager Kaj Kristensen har meget erfaring med at slå et brød op. Det har han nemlig gjort i 50 år. Men bagererhvervet så helt anderledes ud, dengang han var i lære.

- Da var der 12-15 bagere i byen, og der var fem brødudsalg. Så rundt regnet kunne man købe brød 20 steder, og det var jo ikke supermarkeder eller tankstationer, der havde brød, siger han.

Kaj Kristensens bageri 'Det lune brød' er det eneste bageri tilbage i Hobro. Til gengæld er der 11 supermarkeder og tankstationer, der sælger opvarmet brød - det såkaldte bake-off.

Min Købmand i Hobro har i fire år solgt bake-off til kunderne.

- Det går jo forrygende, det synes jeg da. Det har været den bedste investering, vi har lavet i mange år. Vi har haft det i fire år. Det er godt til at trække kunder ind i butikken, det må man sige.

Det har skabt stor kamp om kunderne, og det er langtfra kun i Hobro, det ser sådan ud. I Nordjylland er der i løbet af de sidste 11 år forsvundet 25 bagere. Og det skyldtes blandt andet, at det ikke er hr. hvem som helst, bagerne er oppe imod.

- Det er professionelle folk, der har fat i det der. Det er jo billigt. Mange har jo smagen i tegnebogen. Og det gør jo, at de får meget solgt, siger Kaj om de mange bake-off leverandører.

- Der har aldrig været flere steder, du kan købe dine brød og kager. Når der er mange om at sælge brød, skal vi sørge for, at vores produkt er bedre end industriens, siger formand for brancheorganisationen Bager - og Konditormestre i Danmark.

Og bageriet 'Det lune brød' bevæger sig nu mere i retning af en delikatessebutik, der har taget tiden til sig i form af sandwich. Men de er også gået tilbage til rødderne og det gode gammeldag bagværk. Alt sammen for at holde liv i butikken.

- Hele faget skrider. Men vi må sørge for at være et skridt foran. For eksempel med hærdet ovn, som giver brødet den smag, som det havde for mange år siden, siger Kaj Kristensen.

Se mere om krisen i bagerbranchen i Nordjylland Live klokken 19.30.