Bank-krak med tilbagevirkende kraft

Kunde mistede 300.000 da Fjordbank Mors krakkede med tilbagevirkende kraft.

Fjordbank Mors krakkede en søndag, men allerede om fredagen kunne en kunde ikke længere trække penge ud af banken. Det skriver Morgenavisen Jyllandsposten.

Læge Bruno Melgaard Jensen fra Aarhus havde omkring 1 million kroner stående i Fjordbank Mors, og da de nuværende regler kun dækker op til 750.000 kroner, fik han travlt, da han hørte om det forestående krak fredagen før banken faktisk krakkede. Han forsøgte straks at overføre penge til en ny konto, men det kunne han pludselig ikke.

- Jeg troede vi levede i et restsamfund. Jeg var ikke klar over, at staten bare kan gå ind og spærre konti søndag aften med tilbagevirkende kraft, siger han til Morgenavisen Jyllandsposten.

Aftalen mellem Fjordbank Mors og statens skraldespandsselskab Finansiel Stabilitet blev indgået søndag aften, men rygterne om krakket begyndte allerede fredag.

For at stille alle kunder lige, besluttede Finansiel Stabilitet sig for at lade krakket gælde fra om fredagen, så ingen kunne nå at få gavn af at have trukket deres penge ud samme dag - altså reelt at lade krakket have tilbagevirkende kraft. 

Den praksis sår en ekspert alvorlig tvivl ved. Han mener ikke at den manøvre er lovlig, og at kunder som Bruno Melgaard Jensen har en god sag mod Finansiel Stabilitet.

- Jeg mener, at indskyderne med rimelighed kan argumentere for, at de skal have dækning i overensstemmelse med, at banken krakkede om søndagen, idet krakket ikke kan tillægges tilbagevirkende kraft, siger Michael Camphausen, som er en af Danmarks førende eksperter i bankjura, til avisen.   


Seneste nyt

fra Nordjylland