Banker hæver rente - modsat Nationalbank

Mens Nationalbanken sænker renten, så sætter banker renten op over for forbrugerne, viser beregninger fra avis. Heriblandt den nordjyske EBH Bank, der lige nu er overtaget af Afviklingsselskabet.

Det giver ikke hr. og fru Danmark flere penge mellem hænderne til forbrug, når Danmarks Nationalbank sætter renten ned. Samtidig sætter bankerne nemlig kundernes rente op, skriver Berlingske Tidende onsdag.

I løbet af et halvt år har Danmarks Nationalbank sat sin udlånsrente ned med 1,35 procent. Men bankkunderne kan kigge i vejviseren efter det samme rentefald. Bankernes rente på forbrugslån er nemlig i samme periode sat op med 0,6 procent for de kunder med de højeste rentesatser og med 0,37 procent for
kunder med den laveste. Det viser en beregning, som Dinepenge.dk har lavet på basis af tal fra analysevirksomheden Mybanker.

- Effekten er negativ for forbrugere - det bliver dyrere at have penge i udlån i bankerne, og du får også knap så meget i rente på dit indlån. Bankerne er tilsyneladende enige om, at der skal tjenes flere penge nu - formentlig fordi de som samlet flok har tabt store summer penge på finanskrisen, siger partner i
Mybanker og cand.polit. Morten Westergaard.

Blandt de banker, hvis renter på et forbrugslån for almindelige kunder har lagt størst afstand til Nationalbankens renteændringer i løbet af det seneste halve år, er EBH Bank, Forstædernes Bank og Jyske Bank.

Brancheforeningen Lokale Pengeinstitutters direktør Jan Kondrup forklarer de stigende renter med kreditkrisen.

- Men mange ting spiller ind på renten, og forbrugerne kan ikke forvente at få den samme rente, som Nationalbanken stiller, siger han.
/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland