Bankkrak fører til historisk retsopgør

Bagmandspolitiet forventer for første gang i 15 år at rejse tiltale mod flere bankledelser.

Striben af bankkrak og tab i milliardklassen siden finanskrisens udbrud i 2008 udløser nu et retsopgør af historiske dimensioner.
Det skriver Politiken fredag.

Ifølge avisen efterforsker politiet seks nuværende og tidligere bankledelser for uansvarlig bankdrift, som kan straffes med bøde. I nogle sager ventes der også rejst tiltale for mandatsvig, kursmanipulation og insiderhandel, som kan medføre fængselsstraf.

Hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet, også kaldet bagmandspolitiet, forventer man at rejse tiltale i de første sager til februar.

- De seks sager mod bankledelser er kommet inden for det seneste halvandet år - vi skal 15 år tilbage for bare at finde ét fortilfælde med sigtelse mod en bankledelse, siger statsadvokat Jens Madsen.

Foruden de seks sager, der er politianmeldt af Finanstilsynet, er ledelserne i de krakkede banker truet af gigantiske erstatningskrav.
Der er tale om Roskilde Bank, EBH Bank, Løkken Sparekasse, Capinordic og den danske og færøske del af Eik Bank.

Morten Samuelsson, ekspert i økonomisk kriminalitet og forsvarer for flere af bankfolkene, kalder opgøret "historisk set helt enestående".

- Mig bekendt er det første gang, at vi herhjemme tager så omfattende et retsopgør med en hel branche. I omfang overgår de selv selskabstømmersagerne, siger han til Politiken.

Endelig er der anlagt i alt 145 erstatningssager mod de juridiske rester af de krakkede banker, som nu er overtaget af det statslige skraldespandsselskab Finansiel Stabilitet.

Og her er det staten, der risikerer at punge ud, hvis klagerne får medhold. Op til 1,7 milliarder kroner har Finansiel Stabilitet hensat til tabte retssager.

/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland