Bedre bestyrelser i private virksomheder

Der er stor forskel på udbyttet og arbejdsopgaverne i bestyrelserne hos de private og de offentlige selskaber. I den nordjyske private virksomhed Cubic dyrker direktøren at have en dynamisk bestyrelse med de rette kompetencer.

Som TV2/Nord tidligere har sat fokus på, så er det typisk kommunalpolitikerne selv, der sætter sig på bestyrelsesposterne i kommunale selskaber som eksempelvis vandselskaber og forsyningsvirksomheder.

I det private erhvevsliv handler bestyrelsessammensætningen i stedet om, hvem der har kompetencerne til at hjælpe virksomheden fremad. I virksomheden Cubic, som laver elementer til eltavler, går det netop fremad. Virksomheden er med på det globale marked, og har i 40 år aldrig haft underskud.

- Vi bruger bestyrelsen aktivt, og søger at det hele tiden at det er de rette kompetencer, vi har, siger adm. direktør Torben Fristrup fra Cubic.

Bestyrelsen består af otte personer. For et par år siden skiftede Cubic et par af bestyrelsesmedlemmerne ud for at styrke udviklingen i den rigtige retning.

- Det er god bestyrelsesskik at evaluere bestyrelsen hvert år, så det gør vi. Bestyrelsen evaluerer både sit eget arbejde, og så kommer direktionen også med en kommentar om arbejdet, siger Torben Fristrup.

Men i det offentlige ser det altså anderledes ud, end i det private.

En ekspert satte i TV2/Nords udsendelse mandag aften spørgsmålstegn ved, om de offentlige selskaber får de bedst kvalificerede medlemmer i bestyrelsen ved at have politikere siddende.

- Det er da en gave til enhver virksomhed at sammensætte en god bestyrelse, siger ekspert i bestyrelsesarbejde Ole Mølgaard, som ikke ville sidde i en bestyrelse med flere kopier af sig selv.

Han mener også, at det er noget skrammel, hvis bestyrelsesarbejdet kun handler om at få politiske ben.


Seneste nyt

fra Nordjylland