Bedre hjælp til akut tarmsvigt

Som eneste sted i Danmark opretter Aalborg Sygehus et Center for Tarmsvigt (CTS). Centret tilbyder patienter behandling og opfølgning for akut tarmsvigt.

Formålet er at centralisere behandlingen af ofte meget lange og komplicerede sygdomsforløb og dermed mindske risikoen for komplikationer, øge overlevelsen og give patienterne bedre livskvalitet.
Center for Tarmsvigt er et samarbejde mellem højtspecialiserede mave-tarmkirurger, medicinske tarm- og ernæringsspecialister, diætist, farmaceut, røntgenlæger, specialsygeplejersker med flere.

Patienter med tarmsvigt kan ikke optage tilstrækkelig med næringsstoffer og væske fra tarmen, og vil i længere perioder eller resten af livet have behov for tilførsel af disse gennem en blodåre.

Årsagerne er oftest kirurgisk fjernelse af en del af tarmen på grund at for eksempel kronisk tarmbetændelse, blodprop i tarmen eller kompliceret tarmslyng. Patienterne vil ofte have påvirkning af andre organer, flere stomier og være præget af infektion.

Sygehusets afdelinger for henholdsvis kirurgisk og medicinsk behandling af mave-tarmsygdomme har allerede gennem adskillige år arbejdet tæt sammen omkring patienter med kronisk tarmsvigt og har således opnået en stor ekspertise på området.

Patienter med tarmsvigt vil nu blive visiteret af en højtspecialiseret mave-tarmkirurg, hvor efter kirurger og medicinske læger i fællesskab diagnosticerer og udarbejder en behandlings- og opfølgningsplan for patienterne.

- Med det nye center er det vort håb og forventning, at vi får patienterne ind på et tidligere tidspunkt i et ofte meget langt og kompliceret sygdomsforløb. Vi tror på, at man ved tidligere indgriben kan forkorte forløbet og derved forbedre patientens livssituation, siger professor, overlæge Ole Thorlacius-Ussing, Kirurgisk Gastroentrerologisk Afdeling.

Center for Tarmsvigt indvies fredag den 25. november.


Seneste nyt

fra Nordjylland