Bedre knæproteser fra Aalborg

En håndfuld Aalborg-forskere har som nogle af de eneste i verden udviklet avancerede computermodeller, der kan forudsige knæprotesers påvirkning af det menneskelige knæ. Virksomheder fra USA, Asien og Europa viser stor interesse for softwaresystem, der giver adgang til brug af modellerne.

Forskere med speciale i såkaldt biomekanik fra Institut for Mekanik og Produktion på Aalborg Universitet har som nogle af de første i verden udviklet en række computermodeller, der simulerer kunstige knæprotesers påvirkning af knæets bevægelser.

Modellerne kan blandt andet anvendes af protesefirmaer til at fremstille bedre og mere holdbare knæproteser til personer med slidgigt i knæet.

- Traditionelle knæproteser til patienter med slidgigt holder typisk kun i 10-15 år og er ofte så ufleksible, at det kan være svært at dyrke sport efter en operation. Vores computermodeller gør det muligt at udvikle proteser, der er bedre tilpasset patientens bevægelser, hvilket giver færre gener for patienten og en længere levetid for proteserne, det fortæller professor John Rasmussen fra Institut for Mekanik og Produktion.

Alene i Danmark har tusindvis af patienter indopererede knæproteser, og behovet for at udvikle mere holdbare knæproteser forventes at stige. Ikke mindst i USA, hvor fedme øger risikoen for slidgigt i knæet.

Problemet er især stort hos yngre mennesker, som på grund af protesernes begrænsede levetid ofte skal genopereres flere gange, hvilket kan give komplikationer.


Seneste nyt

fra Nordjylland