Bedre og friskere fisk fra kystfiskerne

Hirtshals Fiskeauktion er helt afhængig af leverancer af fisk fra de mindre kystfiskere, som leverer hovedparten til auktionen.

Du skal stå tidligt op, hvis du vil have de bedste fisk på auktionen i Hirtshals. De erfarne fiskekøbmænd har på forhånd spottet, hvilke kasser de går efter. Karl Erik Vandkrog har handlet med fisk i årtier og giver gerne et par fif fra sig.

- Man kan se på fiskene om de er helt friske. De skal være spændstige og stive og helt røde ved rensehullet. Omvendt hvis de er lidt slappe, så kan de godt have været et par ekstra dage undervejs, siger Karl Erik Vandkrog.

Kystfiskerne leverer langt de fleste af fiskene på auktionen i Hirtshals og er en helt uundværlig del af omsætningen.

- De mindre både betyder faktisk rigtig meget her i Hirtshals, som nok er det sted i Danmark, hvor vi har den største koncentration af små både. Det giver til gengæld garanti for helt friske fisk, og jeg vil tro, at cirka 90 procent af de fisk, vi sælger her, kommer ind fra 1-2 dages fisketure, siger Karsten Brovn Pedersen, Auktionsmester, Hirtshals Fiskeauktion.

Faktisk er de små kystfiskere også en fordel på en anden måde. De leverer nemlig den bedste kvalitet, fordi de typisk fisker med garn og snurrevod i stedet for trawl.

Karl Erik Vandkrog forklarer:

- Snurrevodsfisk er de allerbedste fisk du kan få, fordi de næsten er helt fri for mærker. Hvis de er fanget med trawl, har rødspætterne som regel røde mærker efter bunden på undersiden, når de er blevet slæbt hen over bunden eller sammen med en masse andre fisk.

Fiskene der er fanget med snurrevod, giver derfor også bedre priser på auktionen.

- Vi får jo også mange flotte fisk fra trawlerne, men vi ved at mange opkøbere bestiller snurrevodsrødspætter uden overhovedet at have set fisken. Derfor opnår de også den bedste pris, men om de så også er bedre? Ja Det må de jo mene, at de er, siger Karsten Brovn Pedersen. 

Kystfiskernes fisk er typisk på auktion en eller to dage efter at de er fanget, mens trawlernes fisk kan være et par dage ældre. Derfor håber opkøberne, at der fortsat er fisk nok til kystfiskerne.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland