Bedste indtjening for fiskeriet i 10 år

Foto: Thomas Gaardsmand (arkiv)

Fiskerne fik mere for deres fisk på grund af prisstigninger på konsumfisk og samtidig steg eksportindtægterne.

Dansk fiskeri havde i 2011 sit bedste indtjeningsår siden 2002. De danske fiskere solgte fisk for 3,2 milliarder kroner, hvilket er den største bruttoindtjening i næsten 10 år. Det skyldes blandt andet, at værdien af fiskeri af fisk til fødevarer - også kaldet konsumfiskeriet - steg med cirka 350 millioner kroner. Det fremgår af Fiskeristatistisk Årbog 2011, som NaturErhvervstyrelsen netop har udgivet

- Det er glædeligt, at dansk fiskeri får flere penge i kassen midt i en krisetid, og der er god grund til at rose, at fiskerierhvervet i vanskelige tider har været i stand til at få flere penge for deres fisk, siger fødevareminister Mette Gjerskov (S).

Den stigende indtjening for fiskerne skyldes især, at gennemsnitsprisen på en række af de vigtigste fisk til fødevarer steg i 2011 i forhold til året før.

For eksempel var prisen på torsk i første omsætningsled en krone højere per kilo i 2011, hvilket er en stigning på otte procent.

Også bruttoomsætningen af akvakultur, som er produktion af opdrætsfisk og - skaldyr i hav- eller ferskvand, steg sidste år og endte på over 900 millioner kroner. Det er cirka 70 millioner kroner mere end året før og svarer til en stigning på mere end syv procent.

Fiskeristatistisk Årbog viser også, at Danmark både sælger og importerer flere fisk og fiskeprodukter.

Eksporten steg således med næsten en milliard kroner til 19,8 milliarder i 2011, mens importen ligeledes steg med omkring en milliard kroner til 13,8 milliarder i 2011.

NaturErhvervstyrelsen udarbejder officiel dansk statistik på fiskeriområdet efter aftale med Danmarks Statistik. Tallene fra Fiskeristatistisk Årbog er alene et udtryk for indtjeningen og medregner ikke de udgifter, som fiskeriet har.

Flere nyheder fra TV2 Nord