Begrænset forurening

Nordjyske landmænd forurener slet ikke på det niveau, de ofte bliver beskyldt for. Det siger de nu selv, efter at 239 landbrug over hele landet er blevet undersøgt for deres indhold af kvælstof i drænvandet.

Nye målinger foretaget af Videncentret for Landbrug viser, at udledningen af kvælstof er 15-20 procent mindre end tidligere.

- Ud af de 239 landbrug, der har fået undersøgt deres drænvand, er 110 af dem beliggende i Nordjylland. Her viser vores målinger, at de i gennemsnit udleder 5 milligram kvælstof per liter drænvand. Til sammenligning må der være en over dobbelt så stor mængde kvælstof per liter drikkevand, så vi synes ikke, at proportionerne er rimelige, siger miljøfagchef hos LandboNord, Anna Birgitte Thing.

Ifølge regeringens såkaldte vandplaner skulle dansk landbrug ellers bruge mange penge på at reducere kvælstofudledningen med 9.000 ton inden 2015. En manøvre landbruget nu mener at kunne undgå, hvis undersøgelsen holder stik. Folketingsmedlem Flemming Møller Mortensen (S) vil nu kigge på sagen.

- Jeg vil tage fat i miljøministeren, så vi kan finde ud af, om tallene er rigtige og viser det sande billede, fortæller han.


Seneste nyt

fra Nordjylland