Bekymring i Dybvad over lugt og gul tåge

Flere af naboerne til skifergasprøveboringen i Dybvad er bekymrede. De oplever lugtgener ved boringen, og senest er der også observeret en gul sky hængende over boreanlægget.

Anne-Marie Kristensen ved præcist, hvor langt der er fra hendes ejendom og hen til boretårnet i Dybvad. Med 728 meters afstand er hun den nærmeste nabo.

- Det er ikke særligt behageligt. Vi har lysgener om natten og så masser af støj, siger hun.

For Anne-Marie Kristensen er det dog lugten fra boreanlægget, der giver anledning til bekymringer.

- Det lugter af eddike eller rodalon eller et eller andet. Det er svært at beskrive, men når man går ude og trækker vejret, som man jo gør, så er det ikke særligt behageligt, siger Anne-Marie Kristensen.

Et par kilometer længere væk bor Børge Stagsted i Try. Også han døjer med lugten.

- Det er syreagtigt. Det er, når vinden kommer i en bestemt retning nede fra tårnet af, så får jeg åndebesvær, siger Børge Stagsted.

For et par dage siden blev der observeret en gul tåge hen over boreanlægget. Det har øget naboernes bekymring for, om der er noget sundhedsskadeligt i luften.

- Jeg er bange for det lort dernede. Jeg er bange for det, simpelthen. Og det hører ikke hjemme her i Nordjylland, siger Børge Stagsted.

Energiselskabet TOTAL kunne i dag ikke stille op til interview om lugtgenerne. Selskabets talsmand skriver i en sms, at forklaringen på den gule sky er, at det er udstødningen fra elgeneratorernes opstart.

Børge Stagsted har taget konsekvensen af lugtgenerne. Han har anskaffet sig en gasmaske.

- Den gør mig tryg. Man ved jo aldrig, hvornår der kommer meget mere ud af det der gas. Det ved man jo ikke, siger Børge Stagsted.


Seneste nyt

fra Nordjylland