Bente vil bekæmpe plastik i havene med sin affaldsfisk

Bente Jungquist har lavet en affaldsfisk, der fungerer som en særlig skraldespand til plastik, så det ikke ender i havet.

Da Bente Jungquist sad på Facebook en dag, faldt hun tilfældigvis over et billede af en fiskeskulptur med plastikaffald inden i sig.

Det gav hende en god idé til at yde et lille bidrage til kampen mod plastik i verdenshavene. I 2016 havde hun til en workshop ved Naturmødet i Hirtshals selv fået fået syn for, hvor stort problemet var, efter hun så en fisk blive skåret op. 

- Der så jeg med egne øjne, hvor meget plastik der er i sådan en fisk, siger Bente Jungquist.

Nu er Bentes projekt så blevet til virkelighed - en særlig skraldespand, formet som en fisk, placeret ved stranden i Hirtshals, designet til at smide plastikaffald i. Idéen er, at fisken skal øge opmærksomheden om problemet, så strandgæsterne smider deres affald i fisken frem for i havet. 

- Det er en forløsning. En dejlig forløsning. Nu står den her endelig, og jeg synes, den er blevet rigtig flot modtaget, siger Bente Jungquist. 

 
 
Foto: Jesper Bo Winther / TV2 Nord

Stor støtte fra Hjørring Kommune

Bente Jungquist har fået støtte fra Hjørring Kommunes støtteordning "Ildsjæleprojekter", og hun fik hjælp fra elever på Hjørring Produktionsskole til at designe fisken. 

- Det var et spændende projekt. Det svære er jo lige, hvordan man får den til at se godt ud. På en måde er det ironisk, at vi bruger en fisk til at illustrere, hvor meget skrald der er på stranden, siger Kristian Emil Nielsen, elev på Hjørring Produktionsskole, som er en af dem, der har været med til at bygge fisken. 

Det indsamlede skrald bliver så tømt af en gruppe frivillige, der sender det til genanvendelse. Selvom de danske farvande ikke er det sted i verden, hvor problemet er størst, så er det et problem, der kan få store konsekvenser for dyrelivet. 

- I yderste konsekvens kan det betyde, at vores liv ude i havene tager varig skade af plastikken. Sådan er det heldigvis ikke endnu i vores farvande, men hvis vi ikke får stoppet tilflytningen af plastik, så kan det betyde en varig skade af vores natur, siger Karl Henrik Laursen, direktør på Nordsøen Oceanarium, der også var dukket op til fremvisningen af affaldsfisken. 

 
 
Foto: Jesper Bo Winther / TV2 Nord

'Fisken' inspirerer andre byer

Verdensnaturfonden og Plastic Change følger projektet, og det har fået andre byer, blandt andet Holstebro og Randers, til at overveje lignende projekter.

- Det giver noget sammenhold. Det giver noget synliggørelse. Mange bække små giver en stor å - altså hvis flere byer gør det her, får vi indsamlet mere plastik, siger Bente Jungquist.

Skulpturen er efter en lokal navnekonkurrence, hvor flere end 400 personer kom med deres bud, blevet døbt Plast-Ella.


Seneste nyt

fra Nordjylland