Beslutning: ADHD-børn skal udredes i psykiatrien

Region Nordjylland opsiger samarbejde med speciallæger, der gennem mange år har udredt og stillet diagnoser på børn.

Fra årsskiftet er det slut med at blive henvist til specialbørnelæger, når der er mistanke om en ADHD-diagnose hos et barn. I stedet skal barnets egen praktiserende læge henvise til børnepsykiatrien.

Det er beslutningen, efter et møde i regionen mellem politikere og embedsfolk.

- Jeg er skeptisk og holder absolut området under observation, siger Per Larsen (Kons.), medlem af Regionsrådet.

Han har dog været med til at sige god for den nye praksis, der kommer som led i en landsdækkende modernisering af forskellige specialer inden for sundhedsvæsnet, deriblandt også børnepsykiakriten.

Psykiatrien meddeler i den forbindelse, at man er i stand til at kunne håndtere de ekstra børn, der vil komme i kølvandet af beslutningen, når aftalerne med fire speciallæger opsiges. Speciallæger der i årevis har udredt børn og stillet diagnoser - ikke mindst ADHD-diagnosen.

- Det er det, vi får at vide, og det er det, der nu træder i kraft, men jeg frygter, at vi med den beslutning kommer tilbage til tidligere tider, hvor der var frygtelig lang venteliste i børnepsykiatrien, da var der flaskehals-problemer, som blev afhjulpet af netop børnelægerne, der har ekspertisen inden for området, siger Per Larsen. 

Der er i øjeblikket omkring 10 ugers ventetid på at komme i behandling hos psykiatrien. I Nordjylland er der fire specialbørnelæger, der tilsammen tilser 700 børn med ADHD. Derudover behandler børnepsykiatrien 700 børn, ligesom der er en række børn igang med udredningsforløb.

Børnelæge Karen Tilma, Brønderslev, er dybt bekymret over regionens beslutning, og fortalte forleden til TV2Nord, at det er en stor gruppe, man efterlader i stor nød, og hun frygter, der bliver kaos så mange steder, og konsekvenserne om bare fem år er slet ikke til at overskue.

Den konservative regionspolitiker håber det bedste og understreger, at der på ingen måde er tale om en spareøvelse. Tværtimod kan den nye struktur ende med at blive dyrere for regionen end nu.

For hvis ventetiderne stiger, så er såvel børn som forældre i deres gode ret til at benytte sig af det nye sygehusvalg og kontakte psykatrien i andre regioner. Og så sender den anden region en regning for behandlingen til Region Nordjylland.


Seneste nyt

fra Nordjylland