Portræt: Betina Jung sagde farvel til karrieren og blev kunstner

27:42

Betina Jung tog til New York efter et stort fravalg af karrieren. Det blev starten til et helt nyt kapitel i hendes liv.

Foto: Michael Schmidt Thomsen

1 af 2

49-årige Betina Jung er autodidakt kunstner. En udstilling i New York satte hende på en svær prøve: Valget mellem en international karriere eller familieliv i Danmark

Betina Jung er født og opvokset i Holstebro i en kernefamilie med kerneværdier som at opføre sig ordentligt og ikke ligge samfundet til lastAllerede som barn var Betina grebet af at udtrykke sig med farverige tuscher, men selv om lysten var der til at blive kunstner, vandt fornuften, og hun valgte at gå i lære Nordjyske Bank. 

Vendepunkt

Som 30-årig, gift og mor til to forlod Betina bankverdenen og blev selvlært kunstmaler på fuld tid, og det blev hendes livs første store vendepunkt.

Det andet kom mange år og mange udstillinger senere, da hun blev inviteret til at udstille i New York. En galleriejer var begejstret for Betina Jungs malerier, og han mailede og ringede ofte for at lokke Betina til New York: 

- Jo mere jeg sagde: 'Nej, det kan overhovedet ikke komme på tale', og jo mere jeg sagde: 'Nej', så blev han sådan: 'Det kan jo ikke passe! Der er ingen, der siger nej!' Men jeg var ikke klar, fortæller Betina Jung hjemme i stuen i villaen i Gl. Hasseris, der også i dag huser hendes atelier på førstesalen. 

Jeg følte mig jo større, fordi jeg overskred mine egne grænser 

Betina Jung 

She-alien i New York

Presset fra New York sætter alligevel gang i Betina, og med en voldsom inspiration og energi skaber hun henover et døgn både nye malerier og en figur, hun kalder for She-alien. Og så er hun klar til at indtage New York: 

- Jeg kan huske følelsen af, når jeg gik ned til galleriet, og legede mig til at være en af New York'erne: På med headsettet, kaffen og en donut til en dollar og bare være en del af det der, mindes Betina. 

Dilemma

Udstillingen går godt. Så godt, at galleriejeren og andre kunstnere prøver at overtale hende til at blive i New York og udvikle sig til en rigtig stor, international kunstner: 

- Og jeg tænker: Skal jeg forlade alting og til fordel for min kunst? Fordi man brænder så meget for det her! 

Se hele serien 'Portrætter Punkt for Punkt' her. 

Tilrettelæggelse: Zita Hvid 

Fotograf og redigering: Michael Schmidt

 

 

 

 

 

 

 

Flere nyheder fra TV2 Nord