Høje træpriser: Biller og corona bag store prisstigninger
Foto: Hans-Christian Lauritzen
Ved Rold Skov Savværk A/S kan man ikke helt gennemskue, hvorfor træpriserne stiger, som de gør.
Træpriserne har haft en ualmindelig stor stigning i 2021. Årsagerne til det skal findes fra Kina til Tyskland og helt over til USA og Canada.
Træet er det samme, men prisen er ændret. Nåletræ, eller softwood, som det bliver kaldt, er steget mellem 50 og 300 procent siden nytår afhængig af, hvad det bliver forarbejdet til.
- Den helt røde tråd kan vi stadig ikke se. Vi kan bare se, at der er behov for noget træ. Der bliver mere behov for det fremadrettet, så det er naturligt, at det kommer op i pris, siger administrerende direktør ved Rold Skov Savværk A/S, Henrik Thorlacius-Ussing, til TV2 Nord.
En række forskellige faktorer er med til at skabe det, som nogen kalder den perfekte storm omkring priserne på træ. En toldkrig mellem USA og Canada har fået USA til at købe træ i Europa.
En såkaldt barkbille var for godt 10 år siden med til at ødelægge 14,5 millioner hektar skov i Canada. Det har siden været med til at skabe mangel på træ i Nordamerika.
Kina mangler også træ
Efterspørgslen fra Kina er steget voldsomt, samtidig med at kineserne har stoppet deres egen skovhugst, fordi de næsten har skovet (fældet – red.) alt brugbart. Og så kom coronakrisen, der satte træproduktionen ned i tempo med det resultat, at lagrene nu er tømte.
- Vi sidder jo og undrer os over, hvad der egentlig sker i markedet. Det, der sker denne gang, er ikke noget, vi kunne se, før det kom, fortæller Henrik Thorlacius-Ussing.
Ifølge direktøren på Rold Skov Savværk mærkes prisstigningen også voldsomt, fordi prisniveauet ved nytårstid var ekstremt lavt.
- Hvis vi ser på branchen over de seneste 20 til 30 år, så har træ stort set ikke ændret sig i pris. Det har haft en lav pris, unaturligt lav pris, påpeger Henrik Thorlacius-Ussing.
Barkbillen dræber træerne
En af årsagerne til den unaturligt lave pris er såmænd den samme barkbille, der tog livet millioner af hektar skov i Canada.
Billen går primært efter syge og svækkede træer, og i slutningen af 10’erne fik de i skovområderne omkring Harzen i Tyskland et meget stort angreb af barkbiller. Det eneste middel til at udrydde billerne var at fælde alle træer i området.
- En bille, der borer sig ind, dør træerne ikke af, men hvis der er mange, der gør det, så dør træerne, siger skovfoged ved Lindenborg Skovselskaber Rasmus Lenchler Bach til TV2 Nord.
En spændende fremtid
Da først tyskerne gik i gang med at skove løs af både syge og raske træer, blev træmarkedet oversvømmet. Det pressede priserne ned, altså lige indtil det hele vendte rundt omkring nytår.
- Det er jo specielt, men også lidt spændende, at man kan vågne en morgen, og så har man en helt ny situation, siger Henrik Thorlacius-Ussing.
De hurtige ændringer i markedet er generelt en udfordring i træbranchen, hvor det tager mellem 35 og 60 år for et nåletræ at vokse sig stort nok til at blive brugt til eksempelvis spær i byggebranchen.