Billigere varme (måske) på vej til nordjyske forbrugere

Ny energispareaftale mellem energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og energiselskaberne betyder, at fjernvarmeværker igen kan investere i solenergi.

Ny energispareaftale mellem energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og energiselskaberne betyder, at fjernvarmeværker igen kan investere i solenergi. Det kan meget vel betyde billigere varmeregninger for de nordjyske forbrugere, da fjernvarmeværkerne ikke længere skal bruge penge på at indkøbe fossile brændstoffer til varmeproduktion.

Løgstør Fjernvarmes solvarmeanlæg i Vindblæs kan meget snart blive udvidet ganske betragteligt. Anlægget fylder lige nu 15.000 kvadratmeter og står for godt 15 procent af den samlede varmeproduktion. Men står det til Løgstør Fjernvarmes formand, Uffe Bro, bliver anlægget snart udvidet til dobbelt størrelse.

-Hvis vi gør det, kan vi få nogle besparelser på vores energiforbrug, der måske kan være med til at finansiere en udvidelse af anlægget, forklarer han.

En udvidelse af anlægget er blevet mulig efter at energiminister Lars Christian Lilleholt (Venstre) og energiselskaberne i går blev enige om en spareaftale, der blandt andet betyder, at lokale fjernvarmeværker igen kan investere i solvarmeanlæg. Noget, der ellers har været umuligt i hele 2016, da parterne ikke har kunnet blive enige om ordlyden i en aftale.

-Der skulle jo selvfølgelig en aftale til, som sikrede, at vi kunne få nogle energibesparelser, hvis vi lavede anlægget, siger Uffe Bro.

Men nu er aftalen altså på plads – og det er de glade for i Løgstør. Også selvom aftalen kun gælder halvandet år frem til sommeren 2018. Men det er helt bevidst, forklarer det nordjyske medlem af folketingets energiudvalg, Bjarne Laustsen (Soc.dem.)

-Der er jo afgift på alt i Danmark. Det vil sige, at statskassen jo tjener på, at man (som fjernvarmeværk, red.) forbruger noget energi. Hvis man som fjernvarmeværk så begynder at producere sin egen energi, svækker det jo statskassen, forklarer Bjarne Laustsen om det dilemma, som spørgsmålet om solvarmeanlæg også er.

Derfor vil man det næste halvandet år undersøge de økonomiske konsekvenser af solvarmeanlæg – og deraf faldende afgiftsindtægter, inden man eventuelt vælger at fortsætte ordningen.

Om den 30 millioner kroner dyre udvidelse af solvarmeanlægget i Vindblæs bliver en realitet, skal besluttes på et bestyrelsesmøde i Løgstør Fjernvarme til januar.


Seneste nyt

fra Nordjylland