Bittersød glæde over udsigt til hård kystsikring

Sommerhusejerne syd for Lønstrup, der i årevis har kæmpet for hård kystsikring, har endelig fået hvad de har ønsket sig i årevis: Tilladelse fra miljøministeren til at lave hård kystsikring. Alligevel står de tilbage med en bittersød fornemmelse.

Snart kan høfder af granit nedenfor sommerhusområderne syd for Lønstrup blive til virkelighed.

- Det er vi glade for. Det har vi ventet på i 35 år, siger Jørgen Hedegaard Madsen, der er ejendomsmægler i Lønstrup og samtidig ejer et sommerhus i det berørte område.

Men for både ham og de øvrige sommerhusejere syd for Lønstrup er det en bittersød glæde, når det, som de har fået afslag på gang på gang, år efter år, nu pludselig godt kan lade sig gøre.

- Så er vi med andre ord blevet holdt hen med snak i så mange år. Og samtidig er der mistet kolossale værdier, siger Jørgen Hedegaard Madsen med henvisning til de sommerhuse, der allerede har måttet lade livet på grund af erosionen af skrænterne.

Men nu kan erosionen snart være en saga blot. Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har banet vejen for, at sommerhusejerne kan etablere hård kystsikring på stranden nedenfor sommerhusene.

- Det er for at de borgere, der har en helt legitim frygt for at deres sommerhuse styrter i havet, kan sove bedre om natten, siger ministeren.

Tidligere er sommerhusejernes ansøgninger om hård kystsikring ellers blevet afvist gang på gang, da området nedenfor skrænterne er fredet som del af EUs naturbeskyttelsesprogram, Natura 2000.

- Men nu finder vi et andet område til erstatning for det område i Lønstrup, hvor folk har deres sommerhuse, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Til trods for ministerens udmelding fortsætter sommerhusejerne dog et længe planlagt søgsmål mod staten på mellem 140 og 200 millioner kroner, da de mener, at flere sommerhusejere har lidt store økonomiske tab, fordi Kystdirektoratet og Miljøministeriet har nølet alt for længe.

Men det er vel naturen, der her har taget folks ejendom?

- Ja, men vi er blevet forhindret (af staten, red.) i at beskytte vores ejendomme, siger Jørgen Hedegaard Madsen.

Miljøministeren vil ikke kommentere et eventuelt søgsmål, men siger i dag, at han godt kan forstå frustrationen.

- Men jeg vælger i dag at glæde mig over, at vi nu har muligheden for at lave hård kystsikring, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Få hele dagens historie om kystsikringen ved Lønstrup i indslaget øverst i artiklen.


Seneste nyt

fra Nordjylland