Bladan: Døde måger på nordjysk mark afslører forbudt giftstof (opd.)

 Bladan: Døde måger på nordjysk mark afslører forbudt giftstof (opd.)

Den forbudte nervegift parathion, også kendt som bladan, bruges endnu i Danmark, viser analyser af tre døde måger. Ornitologer går til politiet.

Bladan i døde måger
Analyser af tre døde måger, der er fundet på en nordjysk mark, viser nu, at stoffet bladan stadig bruges.

En borger fandt for en måned siden de døde fugle på en mark øst for Hadsund tæt på Mariager Fjord. Fuglene lå i forvredne stillinger, og borgeren fik derfor mistanke om, at noget var galt, og kontaktede Dansk Ornitologisk Forening (DOF) i Nordjylland.

Laboratorier fandt giftstof
Mågerne blev sendt til undersøgelse i Frankrig. Resultatet fra laboratorierne viser nu, at mågerne var døde på grund af bladan.

Sagen meldt til politiet
DOF Nordjylland har meldt sagen til politiet, oplyser formanden, Thorkild Lund.
- Giften er en af de farligste, man kender. Børn kunne have samlet de døde fugle op og på den måde være kommet i nærkontakt med giftstoffet. Og hvis rovfugle, der æder ådsler, havde fortæret de forgiftede fugle, ville de helt sikkert være omkommet, siger Thorkild Lund.

Politiet har to teorier
Politiet arbejder ud fra to teorier. De mener, at giftstoffet enten stammer fra lokale minkfarme, som var trætte af måger, eller også fra private i nærområdet, der ville af med det forbudte stof. Det fortæller politiassistent Bjarne Lund fra Nordjyllands Politi i Hadsund.

Forbudt i flere år
I 2003 blev det forbudt at sælge, opbevare og bruge den yderstfarlige sprøjtegift parathion - bladan - i Danmark.


Seneste nyt

fra Nordjylland