Blinde bliver valgt fra på arbejdsmarkedet

Arbejdsløsheden falder stødt i Danmark, men samtidig stiger den blandt blinde. Det er på trods af, at mange af de synshandicappede er højtuddannede.

Synet anses af mange for at være den allervigtigste af de fem sanser, vi har.

Derfor kan der være rigtige mange udfordringer ved at være blind. Så mange, at man som blind kan blive valgt fra på arbejdsmarkedet.

Det har Michelle Andersen fra Gug følt gang på gang. Hun er født som blind og har aldrig haft et fast job. Hun tror især, at det skyldes, at hun ikke kan se.

quote Fremfor at fremhæve mine kvaliteter, skal jeg hele tiden være klar på at forsvare mig, fordi jeg ikke har det syn

Michelle Andersen

- Der er en berøringsangst, det tror jeg helt sikkert, der er. Jeg tror, arbejdsgiverne har været bange for, at der er for mange hensyn at tage.

I 2010 uddannede Michelle Andersen sig som massør, og hun har i dag et brændende ønske om at få noget fra hånden – bogstaveligtalt, men det er endnu ikke lykkes.

- Mit syn spiller for meget ind, og det er jeg godt klar over. Det gør, at jeg kan blive valgt fra, siger Michelle Andersen.

Det tætteste Michelle Andersen har været på at arbejde, var da hun var i praktik som massør i 2013 – men bare det at få en praktikplads var svært.

- Fremfor at fremhæve mine kvaliteter, skal jeg hele tiden være klar på at forsvare mig, fordi jeg ikke har det syn. Det har jeg aldrig haft, og derfor ikke kan forstå, at det betyder så meget, siger Michelle Andersen.

Hør i videoen herunder, hvordan Michelle Andersen har det med at søge job.

 

Michelle Andersen er ikke den eneste synshandicappede, der har svært ved at få job. Mindre end 20 procent har et arbejde, og her er 8 procent af dem ansat i flexjob.

- Beskæftigelse for blinde er generelt et rigtig stort problem. Vores medlemmer i Dansk Blindesamfund sender rigtig mange ansøgninger og bliver aldrig kaldt til samtale, og hvis de møder op til samtalen, er der mange arbejdsgivere der har en berøringsangst, siger Ask Abildgaard, Dansk Blindesamfund.  

Problemet er mere end 40 år gammelt, og nu er det på tide, at der bliver rettet op på det. Det mener Dansk Blindesamfund. Ifølge dem skal der mere oplysning ud til både arbejdsgivere og blinde.

quote Vores medlemmer i Dansk Blindesamfund sender rigtig mange ansøgninger og bliver aldrig kaldt til samtale. Hvis de møder op til samtalen, er der mange arbejdsgivere, der har en berøringsangst

Ask Løvbjerg Abildgaard, Dansk Blindesamfund

- I arbejdsgiverorganisationerne skal der være folk, der virkelig kan informere om, hvad det vil sige at have en blind ansat, og så skal blinde have mulighed for at afprøve deres evner på en arbejdsplads.

Michelle Andersen håber også, at der i fremtiden kommer mere oplysning til både arbejdsgivere og blinde, så de i højere grad ved, hvordan de skal begå sig på arbejdsmarkedet.

Selvom hun har gået arbejdsløs som uddannet massør i syv år, fortsætter hun den seje kamp. Det er nemlig altafgørende for hende at få et job.

- Det vil betyde, at jeg kunne få et større selvværd, være med til at få hjulene til at dreje rundt. Og det vil betyde, at jeg vil have en større følelse af, at jeg faktisk er en del af fællesskabet, og at jeg faktisk er en del af det her samfund, siger Michelle Andersen. 


Seneste nyt

fra Nordjylland