Blog: Bare øl og biksemad tak!

Jess Møller Nielsen savner de gode gamle brune værtshuse med mulighed for at ryge og simpel dansk mad.

Sult og tørst kan nage en nordjyde mere end godt er. Specielt, hvis vejret er rigtigt dårligt.

Så da jeg forleden var langt hjemmefra, gik jeg på værtshus. Stedet fik jeg som ung anbefalet af mænd, der i dag må være tæt på de halvfems, hvis de overhovedet lever endnu. Et værtshus af den slags, nogen kalder ”brune”.

Det er nu ikke fordi, jeg dagligt frekventerer værtshuse, og det var heller ikke de brune farver, der var dominerende. Men et hyggeligt ”brunt” værtshus var det nu alligevel. Sådan et sted, hvor øllet er godt, maden er solid, og hvor dem, der brænder tobak af, kan sidde i fred bag røgen.

Eller rettere - sådan var det sidste gang, jeg var der. Selvom det bestemt ikke er en menneskealder siden, så var der godt nok sket forandringer. For det første kunne jeg se hele lokalet fra min plads. Der var rygeforbud. Omgivelserne var præcist de samme. Altså det med det ”brune”.

Alt for moderne

Der var ingen sømænd. Der var heller ingen musikere, og de gamle soldater, der fortalte om gamle dage, var også væk. I stedet var der ”turister” og ”internationalt orienterede akademikere” for at citere den venlige tjener.

Menukortet var også blevet ført ind i det nye århundrede. I hvert fald kunne jeg høre de flinke jurister ved mit nabobord kommentere de kulinariske muligheder, som var det en domsafsigelse i højesteret.

Set fra min stol lignede maden mest et fingermaleri fra et aftenkursus - pyntet med lidt purløg. Den var også lige knap så solid, som da jeg sidste gang fik en gang biks med spejlæg, engelsk sovs, ketchup og rødbeder.

Nå. Jeg drak min øl. Den hed 1883. Så sagde jeg farvel til de gamle ”brune” omgivelser. Nu leder jeg efter et nyt sted, hvor jeg en gang imellem kan finde ly for kulde og regn, når sult og tørst nager langt hjemmefra.

Vi kan jo ikke alle sammen gå rundt hele tiden og være ”turister” og ”internationalt orienterede akademikere”. En gang imellem skal der mere til. Øl og biks for eksempel. Man er vel nordjyde.

OM BLOGGEREN

Jess Møller Nielsen er oberst i hæren, nordjyde og nysgerrig. Han er født og opvokset i Vendsyssel, og han bor nu i Himmerland. Jess Møller Nielsen har stort set siden studentereksamen fra Nørresundby Gymnasium haft professionelt ledelsesansvar overfor andre mennesker. Han tror på ordentlighed og tydelighed.


Seneste nyt

fra Nordjylland