BLOG: Jeg tager 3000 kondomer med på Nibe Festival!

Christian Roar Pedersen fortæller om, hvordan han skal tilbringe sin tid på Nibe Festival. Pas på jer selv og hinanden, er hans budskab.

Jeg har 3000 kondomer med, når jeg i år drager på Nibe Festival. Inden du får krydderen galt i halsen, kan jeg berolige med, at det ikke er til mig selv. De skal deles ud i folkekirkens telt på festivalen.

Trykt på hvert kondom er teksten “Pas på dig selv og pas på hinanden”. Vi har et budskab, vi vil ud med. De unge skal tænke sig om og passe på hinanden.

Opfordrer kirken ikke hermed til utugtig opførsel? Jeg kan godt forstå argumentet, men virkeligheden er en anden. Det er naivt at tro, at der slet ikke sker noget seksuelt på en festival, hvor musikken spiller, øllene er kolde og vejret godt.

Vi kunne fra kirkens side godt sætte os over i et hjørne og surmule og sige, at de unge skal lade være. De unge vil nok være ligeglade.

Uhensigtsmæssig opførsel?

Personligt finder jeg ikke al opførsel på festivalen hensigtsmæssig. Jeg kan da godt tænke, at det ikke er godt for den enkelte. At han eller hun er for ung, for fuld eller ikke kan overskue konsekvenserne af egne handlinger. Men det nytter ikke noget at råbe fra et elfenbenstårn.

Vi må ud og møde hinanden. Det gør vi i kirketeltet 24 timer i døgnet. Der er altid frivillige, saft, kage og kaffe på kanden. Der er en præst, man kan tale med om pludseligt uvenskab, kærestesorger eller det familiemedlem, der ligger syg derhjemme.

Tænk jer om!

Vi vil også gerne tale om sex og kærlighed. Her kommer kondomerne ind. De giver en anledning. Kærlighed kan man også diskutere med de frivillige i kirketeltet. Vores budskab er klart: I skal passe på hinanden. Tænk jer om inden I gør noget. Og undgå at komme hjem med kønssygdomme og uønsket graviditet.

Det er en ny måde for kirken at diskutere seksualmoral på. Her er vi langt fra de løftede pegefingre, men til gengæld er vi i virkelighedens verden og forholder os til, hvordan folk faktisk lever deres liv.

Folk, der har fulgt mig, ved, at jeg gerne diskuterer seksualmoral. Jeg deltager aktivt i debatten om voldtægt, samtykke, skyld og skam. Senest her på bloggen efter karnevallet i Aalborg.

Det er vigtigt, at vi kønnene imellem får en debat om, hvordan vi behandler hinanden. På en festival er der nogle, der tror, de kan tillade sig alt, bare fordi de er fulde og langt hjemmefra. Tilråb. Klap bagi. Og desværre voldtægter. Der er en mandekultur, som vi skal gøre op med. Her har vi alle et ansvar. Sex kræver samtykke. Husk det nu!

Det er blandt andet den snak, jeg vil tage med de unge, når jeg iført præstekjole tager imod i kirketeltet sammen med de andre gæve frivillige. Nibe Festival er et af årets højdepunkter. De unge er herlige, de er betænksomme og passer faktisk på sig selv og hinanden. Det ved jeg efter ti år på festivalen.

OM BLOGGEREN:

Christian Roar Pedersen er sognepræst i Hals og Hou samt mediekonsulent i Aalborg Stift. Han er en mand, der kan lide at gå i kjole og tænke over livet. Mødet med andre mennesker over en kop kaffe til en fortrolig samtale er afgørende for ham. Christian er migrant fra Fyn, men er efter ti år blevet delvist accepteret i Nordjylland. Han blogger om livet, kærligheden og meningen med det hele. Og lidt om løb, øl og kage.

Seneste nyt

fra Nordjylland