Bøderegn rammer mobiltalende billister

Politiet udskriver flere bøder til billister, som har opmærksomheden på mobiltelefonen i stedet for trafikken.

Selvom det er både ulovligt og potentielt livsfarligt, falder tusindvis af danskere alligevel for fristelsen til at snakke i mobiltelefon bag rattet eller lige skrive en hurtig sms-besked fra chaufførsædet.

Men det vil politiet sætte en effektiv stopper for, og derfor har de fundet bødeblokken frem af uniformsjakken og gået på jagt efter mobilsynderne i bilerne, som i stigende grad må punge ud for deres forseelser.

Tal fra Rigspolitiet viser ifølge Jyllands-Posten, at antallet af sigtelser - og dermed også bøder - på dette område er steget fra 15.409 i første halvår af 2009 til 23.319 i første halvår af 2012.

Det svarer til en stigning på godt 51 procent på blot tre år.

- Vi har haft mere fokus på området. Derfor bliver der også givet flere bøder. Vi regner med 44.000-45.000 bøder for hele året, siger vicepolitiinspektør Jørn Pakula Andresen fra Rigspolitiet til Jyllands-Posten.

- Uopmærksomhed er bestemt ikke en uvæsentlig faktor, når det gælder ulykker, og mobiltelefonen er en af synderne. Vi vil gerne have bilisternes opmærksomhed tilbage på trafikken, tilføjer han.

Regningen lyder på 1500 kroner, hvis ordensmagten overværer, at billister taler eller skriver beskeder på en håndholdt mobil.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik viser undersøgelser, at manglende opmærksomhed er årsag til hver tredje trafikulykke på vejene.

- Man kan ikke både køre bil og tjekke aktiekurser eller sende sms'er samtidig, siger dokumentationschef Jesper Sølund.

- Vi ved, at der er mange uopmærksomheds-ulykker, som ofte er meget alvorlige, og de moderne smartphones er det bedste billede på den manglende opmærksomhed, tilføjer han.

Rådet for Sikker Trafik har i samarbejde med TDC netop har skudt en landsdækkende og tre uger lang kampagne i gang for at øge opmærksomheden i trafikken.

/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland