Boligblokke i Hjørring forvandles til passivhuse

Som det første i landet skal en ældre boligblok i Hjørring nu forvandles til et moderne passivhus. Bliver projektet en succes kan den danne skole for hele den sociale boligmasse i landet.

Boligforeningens ABs lejligheder på Idræts Alle i Hjørring stod over for en større renovering.

- Og så tænkte vi. Hvorfor ikke tage det hele med, og det er så det, vi har valgt at gøre, siger Jens Ole Jørgensen direktør for Bolig Hjørring.

Blokkene er opført i 1974, og ser udefra ganske pæne ud. Men set gennem et termisk kamera viser der sig et helt anderledes billede. Her kan man se, at der er et stort varmetab gennem facaden. Derfor skal de nu isoleres så meget at varmeudgiften sænkes med op til 90 %. Det lejerne skal betale mere i husleje sparer de på varmeregningen. Oven i skulle de så få et bedre indeklima lover arkitekten.

- Det er jo en af de gode ting ved at lave passivhuse, det er at man få et fantastisk indeklima. Ventilationen sørger for at der hele tiden er frisk i alle rum i boligen, siger arkitekt Kjeld Bjerg.

De 30 millioner kroner som renoveringen koster finansieres ved lån fra elselskabet ENVs energirådgivningsselskab. Elselskaberne er lovmæssig forpligtet til at hjælpe med at finde energibesparelser hos forbrugerne, og her er der meget at hente i den sociale boligmasse. Derfor ser de projektet i Hjørring som et pilotprojekt.

- Danmark er jo fyldt med den her type ejendomme som vi har her, så der er rigtig meget at komme efter. Hvis man åbner bøgerne og viser, hvordan det her er gjort rent økonomisk, så er der en motorvej foran os med hensyn til byggeprojekter, som kan skabe stor beskæftigelse her i landet, siger Erik Schelde, chef for Energirådgiverne A/S.

Går alt efter planen skulle de 60 lejligheder være færdigrenoveret i løbet af 2012.

Hvad er et passivhus?

Passivhuse er et koncept, som stammer fra Tyskland, og som endnu ikke har fået en særskilt dansk definition. I princippet er et passivhus et superlavenergihus, der kun bruger meget lidt energi til opvarmning m.m.

Seneste nyt

fra Nordjylland